Minder recreatiewoningen verkocht

recreatiewoningen

Vorig jaar zijn minder recreatiewoningen verkocht. In totaal waren dat er 6.100, een daling van 23% ten opzichte van een jaar eerder. Toch blijft ook deze markt krap, schrijft NVM in een rapport.

In 2020 was er sprake van een covid-effect, zo geeft NVM aan. De coronacrisis leidde ertoe dat mensen meer op zoek gingen naar rust en ruimte. Ook was er meer belangstelling voor binnenlandse vakanties. Vorig jaar is dat effect weer wat afgezwakt. Er stonden op 1 januari 2021 nog 800 recreatiewoningen te koop, dat aantal liep op naar 1.000 op 1 januari van dit jaar.

Ondanks dat het aanbod iets toeneemt, blijft ook de markt voor vakantiewoningen nog krap, meldt de branchevereniging. “De lage rente maakte kopen of investeren opnieuw interessant, al ook al dempte de verhoogde overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 het aantal transacties”, zegt bestuurslid Rieks van den Berg van de Vakgroep Wonen van NVM. In 2021 zijn er meer gezinnen als kopers.

Boven vraagprijs verkocht

Ten opzichte van de jaren ervoor, zijn in 2021 veel meer vakantiewoningen boven de vraagprijs verkocht. Dat gebeurde bij 43% van deze woningen. In 2020 ging het nog om 18%. Jarenlang betaalde een koper voor een recreatiewoning ongeveer 8% minder dan de vraagprijs. In 2021 werd voor het eerst in jaren gemiddeld de vraagprijs betaald.

De gemiddelde verkoopprijs van een recreatiewoning was vorig jaar €179.000. Per regio zijn er grote verschillen. De Waddeneilanden zijn van oudsher een dure regio. Vorig jaar daalde hier de gemiddelde prijs met ruim 15% naar €317.000. Ook Zeeland is relatief duur: hier staan de meer luxe vakantievilla’s met een gemiddelde verkoopprijs van €277.000. Goedkopere recreatiewoningen zijn te vinden in de Veluwe/Utrechtse Heuvelrug, waar de gemiddelde verkoopprijs €140.000 is.

Nieuwbouw

In Drenthe, aan de Noord-Hollandse kust en Zeeland staat veel nieuwbouw te koop, meldt NVM. Brabant, de Zuid-Hollandse kust de Achterhoek hebben juist een lager aanbod. Met name in de laatste twee gebieden is er veel krapte.

Grotere woningen, kleinere percelen

Recreatiewoningen worden qua inhoud steeds groter, signaleert NVM verder. In 2020 was de inhoud gemiddeld 140 m3, een jaar later is dat gestegen naar 150 m3. De gemiddelde perceeloppervlakte neemt daarentegen af van 420 m2 naar 400 m2. Een recreatiewoning is gemiddeld 70m2 groot in woonoppervlakte. Van de woningen is 90% vrijstaand.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/minder-recreatiewoningen-verkocht/