Een derde van de huishoudens gaat investeren in verduurzaming

Een derde van de huishoudens gaat investeren in verduurzaming

Zo’n 30% van de Nederlandse huishoudens is van plan in 2022 de woning te verduurzamen. Dat komt neer op tenminste 2,4 miljoen woningen en een gezamenlijke investering van € 5,1 miljard.

Per woning komen er naar verwachting 3,2 duurzame aanpassingen. Dat becijferde marktonderzoeksbureau Multiscope in het onderzoek ‘Duurzaam Wonen’, uitgevoerd onder ruim 4.300 Nederlanders.

Zonnepanelen

De grootste investering, € 2,6 miljard, gaat naar verwarming. Van dit bedrag wordt € 1,2 miljard besteed aan zonnepanelen. Ruim 400.000 huishoudens zijn van plan dit jaar zonnepanelen te plaatsen.

Ook in de categorie isolatie zijn de verwachte bestedingen hoog: € 2,3 miljard. Verder gaan huishoudens naar verwachting in totaal € 0,1 miljard uitgegeven aan waterbesparing en energiezuinige verlichting. Investeringen in ventilatie bedragen € 0,04 miljard.

Duurzaamheid en milieuwinst zijn de meest genoemde motivaties om de woning te verduurzamen. Maar 49% van de huishoudens vindt verduurzamen alleen interessant als daar ook een forse geldbesparing tegenover staat. Ten opzichte van 2020 is het percentage dat dit vindt overigens gedaald, toen was het nog 56%.

Uit eerder onderzoek bleek al dat ruim driekwart van de mensen die de afgelopen twee jaar een huis kochten, vrijwel direct aan de slag ging met verduurzaming.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Verwachte investeringen onderzoek Duurzaam Wonen Multiscope

Koploper in Europa

Op het gebied van zonnepanelen is Nederland nu koploper in Europa. De afgelopen jaren zijn er zoveel panelen geïnstalleerd, dat ons land – met opgewekt vermogen in verhouding tot het aantal inwoners – vorig jaar innovatieland Duitsland heeft ingehaald.

Het geïnstalleerd vermogen bedraagt in Nederland 825 Watt per inwoner, in Duitsland is dat 714 Watt. Wereldwijd staat Nederland nu op nummer 2, achter Australië (met 1,1 Watt per inwoner). Grootste uitdaging in Nederland is echter de netcongestie. Dat meldde Solar Power Europe, brancheorganisatie van zonnepaneelleveranciers vorige maand in een marktoverzicht.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/een-derde-van-de-huishoudens-gaat-investeren-in-verduurzaming/