Online biedlogboek per 1 juli beschikbaar, branche komt met klachtenmeldpunt

Branche- en beroepsorganisaties NVM, VBO en Vastgoedpro voeren op 1 juli 2022 een digitaal biedlogboek in. Aangesloten makelaars geven hiermee inzicht in het biedingsproces, ook aan kandidaat-kopers. Het gebruik van het biedlogboek is per 1 januari 2023 verplicht. Ook is er vanuit de branche een meldpunt voor klachten in de maak.

Vanaf 1 juli kunnen makelaars aangesloten bij een van de organisaties kennismaken met het digitale biedlogboek. Dit melden de organisaties in een gezamenlijk persbericht. Daarmee kunnen ze biedingen op aanvraag beschikbaar maken voor kandidaat-kopers, ná het verstrijken van de bedenktermijn en eventuele ontbindende voorwaarden. Vanwege de privacy staat er niet in wie geboden heeft.

Per 1 januari 2023 hebben kandidaat-kopers recht op inzage in het biedlogboek. Dat geldt althans als de transactie via een makelaar plaatsvindt die is aangesloten bij NVM, VBO of Vastgoedpro.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil het biedlogboek per wet te verplichten. Dit brengt met zich mee dat partijen die geen gebruikmaken van een gecertificeerd biedlogboek dan niet langer een bied- of onderhandelingsproces kunnen begeleiden.

Verbeterplan voor meer transparantie

Het biedlogboek is een eerste stap in het door de brancheorganisaties ondertekende verbeterplan ‘Vertrouwen in het koopproces’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stuurde hier in 2021 met toenmalig minister Ollongren al op aan. Naar aanleiding van vermeende toestanden op de oververhitte woningmarkt beloofde zij met de sector te gaan werken aan meer transparantie en integriteit.

NVM, VBO en Vastgoedpro vinden het biedlogboek niet dé oplossing om misstanden te voorkomen, maar het zorgt wel voor extra transparantie.

Pilot biedlogboek in 2021

Overigens werd in 2021 al een eerste stap gezet met de introductie van een digitaal biedlogboek van Eerlijk Bieden. Na een eerste pilot in september zijn er inmiddels al bijna 800 woningen verkocht met een digitaal biedlogboek, aldus het persbericht van dit keurmerk. Oprichter Lourens Pel: “Met het biedlogboek hebben wij aangetoond dat het consumentenvertrouwen in de makelaardij op een laagdrempelige wijze hersteld kan worden. Transparantie is van belang in ieder verkoopproces, of er nou 30 kandidaten zijn voor een woning of drie, de spelregels horen hetzelfde te blijven. Het biedlogboek ziet daarop toe.”

Meldpunt voor klachten en aanvulling gedragscodes

Naast invoering van het biedlogboek volgen twee andere maatregelen in het kader van het Verbeterplan: er komt een meldpunt, als voorportaal op het gezamenlijke tuchtrecht. Dit vervangt het meldpunt voor klachten van de Vereniging Eigen Huis, dat daarmee gesloten wordt. Het nieuwe meldpunt is niet alleen bedoeld voor makelaars, maar voor vrijwel alle partijen die betrokken zijn bij het (ver)koopproces van een woning. Vanaf het 3e kwartaal 2022 is het meldpunt operationeel.

Een andere maatregel betreft het aanvullen van de gedragscodes. Daarvoor is afgesproken de bijlage van het verbeterplan met daarin acht uitgangspunten  integraal toe te voegen aan de huidige gedragscodes van NVM, VBO en Vastgoedpro.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/online-biedlogboek-beschikbaar/