Algemeen

Amsterdam fors duurder geworden voor expats

Amsterdam fors duurder geworden voor expats

Amsterdam is in een halfjaar tijd aanzienlijk duurder geworden als woonplaats voor expats. Dit tast hun koopkracht aan. De gevolgen voor bedrijven en expats in Nederland kunnen aanzienlijk zijn.

Dat zegt adviesbureau Mercer in de nieuwste Cost of living survey. Van de 227 wereldsteden voor expats steeg onze hoofdstad 19 plekken, naar nummer 25 op de ranglijst. Op nummer 1 staat Hong Kong. Verder bestaat de top 5 uitsluitend uit Zwitserse steden: Zürich (2), Genève (3), Bazel (4) en Bern (5). Andere hoog scorende Europese steden zijn Kopenhagen (11), Londen (15) en Wenen (21). De goedkoopste steden op de ranglijst liggen voornamelijk in het Midden-Oosten.

Vergoeding vanuit thuisland

Expats ontvangen een vergoeding vanuit hun thuisland voor de kosten van levensonderhoud in het woonland. Deze wordt berekend met een indexatie die is gebaseerd op het verschil in de kosten van levensonderhoud tussen beide locaties. Inflatie en wisselkoersschommelingen beïnvloeden dus direct de koopkracht van expats.

“Het leven in Amsterdam is in korte tijd een stuk duurder geworden”, zegt Ellen van Arenthals, Principal en Mobility Consultant bij Mercer. Zij noemt de hoge inflatie, de stijgende gasprijzen en huurkosten als oorzaak.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Duurste en goedkoopste woonplaatsen voor expats
© Mercer

Randgemeenten

De kosten van levensonderhoud kunnen invloed hebben op de aantrekkelijkheid van een stad als bestemming voor internationaal personeel. De vraag is of expats het waard vinden om in deze omstandigheden in Amsterdam te blijven. En mogelijk besluiten bedrijven om hun personeel terug te trekken uit Amsterdam en elders te plaatsen. Van Arenthals: “Waar expats eerder in Amsterdam werden gehuisvest, zien we nu dat zij bijvoorbeeld buiten de stad in de randgemeenten gaan wonen.”

Volatiliteit

De arbeids- en economische omstandigheden evolueren over de hele wereld sneller dan voorheen, blijkt ook uit het onderzoek. Corona, de crisis in Oekraïne en de inflatie hebben wereldwijd economische en politieke onzekerheid aangewakkerd. Ook onder expats.

Mercer voert jaarlijks het Cost of living-onderzoek uit. Grote bedrijven kunnen de gegevens gebruiken bij het bepalen van hun beloningsbeleid voor expats. Onder meer de kosten van huisvesting, vervoer, voeding, kleding en vermaak in verschillende steden worden vergeleken.

In het onderzoek van vorig jaar was Amsterdam ook al gestegen in de ranking, vooral door de groei van de euro ten opzichte van de dollar.

‘Droombestemming’

Merkwaardigerwijs staat volgens een onderzoek van de Britse vergelijkingssite Confused.com Amsterdam op nummer 3 van de lijst met vriendelijkste steden om te huren. Op nummer 1 en 2 staan Londen en Berlijn.

“Met een gemiddeld maandsalaris van € 3,346 en een gemiddelde huur van € 2,360, is de Nederlandse hoofdstad een droombestemming voor huurders. Niet alleen heeft het een van de laagste kosten van levensonderhoud van alle Europese hoofdsteden, maar de stad scoort ongelooflijk goed als het gaat om geluksniveaus, met veel buitenactiviteiten, musea van wereldklasse, en bijzondere culturele ervaringen”, aldus Confused.com.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/amsterdam-fors-duurder-geworden-voor-expats/