ABN Amro: minder woningtransacties, hypotheekrente stijgt

ABN Amro verwacht dat dit jaar nog minder woningen worden verkocht dan zij eerder had voorzien. Het aantal woningtransacties daalt dit jaar met 17,5% in plaats van 15%, schrijft de bank in de Woningmarktmonitor. Dat hangt onder meer samen met een verwachte stijging van de hypotheekrente.

Voor volgend jaar gaat ABN Amro uit van een daling van 2,5% van het aantal verkochte woningen, zo staat in het rapport. In eerdere voorspellingen in april 2022 ging de bank nog uit van een stabilisatie in 2023.

De daling van transacties hangt samen met de verdere hypotheekrentestijging die de bank verwacht. Als de rente stijgt, kunnen kopers moeilijker het bedrag op tafel leggen dat de verkoper voor de woning wil hebben. Dat zal zich snel vertalen naar minder verkochte woningen.

Stijgende hypotheekrente

ABN Amro voorziet een stijging van de hypotheekrente omdat de rente op staatsleningen al aan het stijgen is. Dit jaar loopt die vermoedelijk richting 2,5% op. In het kielzog daarvan gaat ook de hypotheekrente omhoog. Dat is al te zien aan op internet aangeboden hypotheektarieven voor tien jaar, met een rente van gemiddeld 4%. Dat is 2 procentpunt hoger dan begin dit jaar.

Lees verder onder de afbeelding

Bron: ABN Amro

De hypotheekrente zal zelfs sterker stijgen dan de staatsrente, denken de onderzoekers. Dit komt omdat de onzekerheid onder beleggers is toegenomen door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Op de financiële markten zijn de risicopremies hierdoor hoger en daardoor lopen de financieringslasten voor hypotheekverstrekkers op.

ABN houdt wel een slag om de arm als het gaat om de stijging van de hypotheekrente. Een andere ontwikkeling is namelijk dat de Europese Centrale Bank (ECB) zou kunnen overgaan tot een rentestijging vanwege de hoge inflatie. Maar als de economie sterk vertraagt, zal de ECB waarschijnlijk afzien van drastische maatregelen. Dan zullen de rentes minder hard stijgen dan de bank nu voorziet.

Zorgen om stijging hypotheekrente

Nederlanders maken zich in toenemende mate zorgen om de stijging van hypotheekrentes, zo blijkt uit onderzoek van het Kadaster. Twee op de vijf huiseigenaren vindt dit een probleem. Dit betreft logischerwijs vooral woningbezitters die een hypotheek hebben afgesloten die binnen nu en vijf jaar afloopt. Van hen is 55% bezorgd om de stijging van de hypotheekrente.

Maar ook woningbezitters die een hypotheek hebben afgesloten die meer dan 20 jaar loopt, maken zich zorgen, zegt het Kadaster. Van hen verwacht 31% namelijk ook een negatief effect op andere geldzaken.

Lees verder onder de afbeelding

Bron: Kadaster

Volgens het Kadaster heeft maar een klein deel van de Nederlanders een hypotheek met variabele rente. Ruim een kwart heeft de hypotheek voor vijf tot tien jaar vast staan. Bijna 17% heeft gekozen voor 16 tot 20 jaar, en ruim 11% heeft een hypotheek met een looptijd van meer dan 20 jaar.

Huizenprijzen stijgen minder hard

De huizenprijzen zijn nog hoog. In mei waren de huizenprijzen gemiddeld 18,8% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.  ABN Amro verwacht dat deze stijging gaat afvlakken. Voor dit jaar zal de stijging 15% zijn, in 2023 is dat nog maar 2,5%.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/abn-amro-minder-woningtransacties-hypotheekrente-stijgt/