Minister werkt aan nieuwe wet eerlijk koopproces

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) werkt aan een wetsvoorstel voor een eerlijk koopproces. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ziet koplopers onder makelaars, maar wil meer actie zien als het gaat om transparantie in de sector. De minister gaat daarbij kijken of hij gedragsregels voor makelaars wettelijk kan vastleggen.

De Jonge wil het met wetsvoorstel toe naar een koopproces waarin voor alle partijen dezelfde regels gelden bij aan- en verkoop van een huis. “Op die manier kunnen betrokkenen, met name kopers en verkopers, problemen beter en meer objectief herkennen en bespreekbaar maken”, schrijft de minister in zijn brief. Hij noemt het biedlogboek en certificering van het koopproces als mogelijkheden om hierbij te gebruiken.

De Jonge gaat bekijken of hij gedragsregels voor makelaars wettelijk kan vastleggen. Als er buiten het proces toch nog problemen ontstaan of de procesregels overtreden zijn, moeten er betere mogelijkheden komen om deze aan te pakken. Een voorbeeld hiervan is als iemand bewust niet wordt uitgenodigd voor een bezichtiging. Dit is nu alleen geregeld in het tuchtrecht van de brancheorganisaties. In het wetsvoorstel moeten dus ook regels komen over het gedrag van makelaars zelf. Ook moet hierin staan wie kan optreden bij overtredingen, schrijft De Jonge.

Markt moet in beweging komen

In februari ondertekende de minister met NVM, VBO, Vastgoedpro en Vereniging Eigen Huis het verbeterplan Vertrouwen in het koopproces. De minister ziet dat makelaarsorganisaties bezig zijn met het verbeteren van de transparantie. De koplopers zijn in beweging, maar er is nog meer nodig om de hele markt zover te krijgen, vindt hij.

De brancheorganisaties zouden in het plan oorspronkelijk per 1 juli aangepaste gedragscodes in werking laten gaan, maar dit is uitgesteld naar 1 januari 2023. Het gaat daarbij onder andere om het digitale biedlogboek. Dat is sinds 1 juli digitaal beschikbaar maar nog niet verplicht. De makelaarsorganisaties hebben nu toegezegd het logboek actief te gaan promoten, waarna het vanaf volgend jaar verplicht wordt, aldus de minister.

Uniform biedlogboek

De bewindsman ziet het liefst dat de brancheorganisaties met een uniform biedlogboek komen. Er zijn volgens hem te grote verschillen tussen de organisaties in het aantal makelaars dat met een biedlogboek werkt en hoe ze dat doen. Certificering in het biedproces en een uniform logboek zijn daarom belangrijk. Alleen als voor alle makelaars dezelfde regels en standaarden gelden, kunnen kopers en verkopers ervan op aan dat het proces eerlijk verloopt, aldus De Jonge.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/minister-werkt-aan-nieuwe-wet-eerlijk-koopproces/