Pararius ziet afvlakkende huurprijsstijging

Pararius ziet afvlakkende huurprijsstijging

De gemiddelde huurprijs van vrije sector huurwoningen steeg in het tweede kwartaal met 1,3% ten opzichte van een jaar geleden. Dat is een veel geringere toename dan de 6,7% van het eerste kwartaal. Nieuwe huurders betaalden afgelopen kwartaal gemiddeld € 17,04 per vierkante meter per maand.


Dit meldt woningplatform Pararius in nieuwe cijfers. De huurmarkt laat daarmee een heel ander beeld zien dan de koopmarkt, waar de prijzen in het tweede kwartaal van 2022 met 10,6% stegen.

Het is het vierde kwartaal op rij waarin Pararius een procentuele prijsstijging in de vrije huursector meet. Van Q3 2020 tot Q3 2021 werden – als effect van de coronapandemie – juist prijsdalingen gemeten.

Woningtypen

Appartementen en eengezinswoningen stegen in het tweede kwartaal met respectievelijk 2,6 en 3,3% in prijs. Nieuwe huurders betaalden € 18,00 per vierkante meter per maand voor een appartement en € 13,81 per vierkante meter per maand voor een eengezinswoning. De prijs van vrijstaande huurwoningen steeg in het tweede kwartaal van 2022 met 2,6% naar een gemiddelde vierkantemeterprijs van € 15,67.

Gemeubileerd het duurst

Gestoffeerde woningen (€ 16,11) veranderden het afgelopen kwartaal niet in prijs ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar. Gemeubileerde huurwoningen stegen in het eerste kwartaal gemiddeld 6,6% in prijs. Nieuwe huurders betaalden € 19,89 per vierkante meter per maand. Deze oplevervorm is per vierkante meter het duurst. Voor kale huurwoningen betaalden nieuwe huurders 9,2% meer ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De vierkantemeterprijs van dit type woning kwam uit op € 15,02 per maand.

Tekst loopt door onder de afbeelding

2% verschil met cijfers VNM

De NVM en VGM NL brachten begin deze maand ook kwartaalcijfers uit over de Nederlandse huurmarkt, waarin een landelijke gemiddelde vierkantemeterprijs van € 15,35 werd vermeld. Jasper de Groot, directeur van Pararius: “De landelijke vierkantemeterprijs in het rapport van de NVM en VGM NL is gebaseerd op kale huurwoningen. Omdat ongeveer 77% van alle huurwoningen in Nederland gemeubileerd of gestoffeerd worden verhuurd, neemt Pararius deze woningen eveneens mee in haar berekeningen.

“Als we alleen kijken naar de gemiddelde vierkantemeterprijs van kale huurwoningen (Pararius: € 15,02), komt deze vierkantemeterprijs overeen met die van de NVM en VGM NL. Het verschil is 2%.”

Provincies

Op provinciaal niveau liepen de huurprijsontwikkelingen in het tweede kwartaal van 2022 uiteen. In Drenthe (-6,4%), Friesland (-5,7%), Groningen (-1,3%), Limburg (-2,6%) en Utrecht (-1,1%) daalde de gemiddelde vierkantemeterprijs ten opzichte van vorig jaar.

De noordelijke provincies Drenthe en Friesland behoren met een vierkantemeterprijs van respectievelijk € 11,85 en € 10,95 tot de goedkoopste provincies van Nederland. In Groningen betaalden nieuwe huurders € 15,65 per vierkante meter per maand.

Prijsstijgingen werden gemeten in Flevoland (2,8%), Gelderland (1,8%), Noord-Brabant (3,5%), Noord-Holland (5,4%), Overijssel (1,2%), Zeeland (5,4%) en Zuid-Holland (4,8%). Noord-Holland is de enige provincie met een vierkantemeterprijs boven de € 20,00; nieuwe huurders betaalden in het tweede kwartaal gemiddeld € 21,79 per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Vijf grootste steden

In de vijf grootste steden van Nederland – Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht – steeg de gemiddelde huurprijs van vrije sector woningen procentueel gezien meer dan het landelijk gemiddelde.

In Eindhoven, de ‘goedkoopste’ G5-stad, betaalden nieuwe huurders 11,1% meer dan een jaar geleden (€ 17,25) en in Amsterdam gingen de huurprijzen van vrije sector woningen met 10,5% omhoog. Nieuwe huurders betaalden in de hoofdstad gemiddeld € 24,67 per vierkante meter per maand.

In Den Haag (€ 17,30) en Rotterdam (€ 17,37) ligt de vierkantemeterprijs in de buurt van het landelijk gemiddelde. De huren stegen er met respectievelijk 3,4 en 7,4%. In Utrecht ligt de vierkantemeterprijs boven de € 20,-: nieuwe huurders betaalden gemiddeld € 20,06 voor een huurwoning, 3,4% meer dan vorig jaar.

‘Symptoombestrijding’

Jasper de Groot, directeur van Pararius, is niet te spreken over de maatregelen van minister De Jonge om de woningcrisis op te lossen. De minister wil onder meer huurwoningen tot € 1.250 reguleren om zo het huuraanbod te vergroten en woekerprijzen tegen te gaan. De Groot noemt dit “symptoombestrijdende maatregelen die averechts zullen werken”.

Uit het WoonOnderzoek Nederland (WoON) 2021, dat wordt opgesteld en uitgegeven door het Ministerie van Binnenlandse zaken, blijkt dat het aandeel vrije sector huurwoningen slechts 8% van de totale woningvoorraad beslaat. De Groot: “En het percentage waar het om te doen is – het dure huursegment van de private belegger met huren hoger dan € 1.000,- per maand – beslaat nog geen 3% van de totale woningvoorraad. Het is onbegrijpelijk en niet logisch dat er zoveel politieke aandacht is voor dit marginale gedeelte van de woningmarkt.”

Ruim 32% van de woningvoorraad is een sociale huurwoning, blijkt uit het rapport. “Nederland is absolute koploper in Europa wat betreft sociaal huuraanbod. De plannen van het kabinet om dit aanbod te vergroten slaan als een tang op een varken.”

Scheefhuurders

De Groot wijst op de bijna 205.000 ‘goedkope scheefhuurders’, die volgens de huurgrenzen van het woonbeleid te veel verdienen ten opzichte van de huur die zij betalen. “Idealiter zou deze groep mensen moeten kunnen doorstromen naar een woning die past bij hun inkomen, zodat hun goedkope huurwoning beschikbaar komt voor mensen die deze harder nodig hebben. Maar die doorstroming is momenteel onmogelijk.

“Vrije sector huurwoningen zijn in principe de ‘smeerolie’ tussen de sociale huursector en de koopmarkt, maar juist die vrije sector wordt steeds meer gedecimeerd. Het is logisch dat de prijzen van huurwoningen in de vrije sector blijven stijgen als vraag en aanbod zo in disbalans zijn.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Huurprijzen Europa escaleren
© Housing Anywhere

Amsterdam duurste van Europa

Op Europees niveau was er het afgelopen kwartaal een ‘escalerende’ huurprijsstijging te zien. Internationaal verhuurder Housing Anywhere noteerde een prijsgroei van 19,3% op jaarbasis. De huren van appartementen namen toe met 20,8%, van studio’s met 22,9% en van kamers met 14,2%.

Amsterdam rekent de hoogste huurprijzen in Europa voor appartementen en studio’s. Daar stegen ook de huurprijzen van studio’s het hardst van Europa, met meer dan een verdubbeling op jaarbasis.

Opheffen coronabeperkingen

De prijsgroei is het gevolg van de sterk toegenomen vraag, die nu al groter is dan tijdens het hoogseizoen voor verhuur van vorig jaar. Het hoogseizoen vindt normaal gesproken plaats in het derde kwartaal. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het opheffen van de coronabeperkingen.

Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere: “We zien een toename van de vraag als gevolg van de opleving van internationale mobiliteit; voor werk, voor studie, of omdat men het een verbetering vindt van de kwaliteit van leven. Internationale studentenaanvragen rijzen de pan uit, net als de ambitie van mensen om een carrière in het buitenland op te bouwen.”

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/pararius-ziet-afvlakkende-huurprijsstijging/