Prijsstijging koopwoningen vlakt verder af

Bestaande koopwoningen zijn in juni minder hard in prijs gestegen dan een maand eerder. De prijsstijging kwam uit op 16,6%. In mei was dat nog 18,8%. Het afvlakken van de stijging is in elke provincie te zien, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De stijging van de prijzen van bestaande koopwoningen zat de afgelopen jaren sterk in de lift. Sinds 2013 werden huizen alleen maar duurder. Op het hoogtepunt was er sprake van een stijging van 21,2%. Dat was in januari 2022.

Lees verder onder de grafiek:

prijsstijging

Het CBS en het Kadaster bekeken ook de prijsstijging van koopwoningen over het hele tweede kwartaal. Ook daar is een afvlakking te zien. In het tweede kwartaal was er een stijging van 18,4%, tegen 20,3% in de eerste drie maanden van dit jaar.

Afvlakking prijsstijging in alle provincies

In bijna alle provincies stegen de prijzen voor woningen minder hard. Alleen in Drenthe en Overijssel was er weinig of geen verandering te zien. In Flevoland was de prijsstijging met 21,7% het hoogst. Zeeland laat de kleinste stijging zien, van 16,1%.

Lees verder onder grafiek:

Minder woningtransacties

In alle provincies was het aantal woningtransacties in het tweede kwartaal lager dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal wisselden in totaal 47.382 woningen van eigenaar. Dat is het laagste aantal in de afgelopen zes jaar. De daling was het grootst in Limburg en het kleinst in Utrecht. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 nam het aantal transacties wel toe.

Prijsstijging koopwoningen grote steden

In de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht was de prijsstijging in het tweede kwartaal lager dan het Nederlandse gemiddelde. De prijsstijging van huizen was in Utrecht gemiddeld het hoogst: 17,6%. In Amsterdam waren de woningen 17,1% duurder. In Rotterdam was de prijsstijging 16,4% en in Den Haag 14,1%.

Vrijstaande woningen stijgen hardst in prijs

Alle woningtypen waren in het tweede kwartaal van 2022 duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van vrijstaande woningen was met 19,2% het grootst. Van bijna alle woningtypen was het aantal transacties lager dan een jaar eerder.

Lees verder onder grafiek:

Uitzondering waren de appartementen. Hiervan zijn er ruim 1% meer van verkocht dan in het tweede kwartaal van 2021.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/prijsstijging-koopwoningen-vlakt-verder-af/