Bijna de helft van de woningen is een rijtjeshuis

huurprijzen

Van de 8 miljoen woningen in Nederland zijn er 3,4 miljoen rijtjeshuizen. Dat komt neer op 42% van de woningen. In Zuid-Holland en Noord-Brabant is het aandeel rijtjeshuizen het grootst, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna de helft van de woningen staat dus in een rij van drie huizen of meer. Daarnaast is 36% een ‘meergezinswoning’, zoals een appartement of een boven- of benedenwoning. 13% van de woningen is vrijstaand en 9% is een twee-onder-een-kap.

De woningvoorraad is het resultaat van vele jaren waarin verschillend is gebouwd en ook is gesloopt, zegt het CBS. Daarnaast zijn er veel veranderingen in woningtypen geweest door splitsing, samenvoeging en transformatie.

Veel rijtjeshuizen gebouwd tussen 1965 en 1985

Dat er zoveel rijtjeswoningen zijn, is te verklaren door ontwikkelingen tussen 1945 en 2005. Vooral in de periode tussen 1965 en 1985 zijn veel rijtjes gebouwd, die nu nog bestaan.

Lees verder onder de grafiek:

rijtjeshuizenMeer dan de helft van de woningen uit de overgebleven voorraad uit deze periode is een rijtjeshuis. Het is bovendien het tijdperk waarin de meeste woningen van de huidige voorraad zijn gebouwd.

Vooroorlogse woningen

In Nederland staan nog 1,5 miljoen vooroorlogse woningen, dat is 19% van het totale aantal. De meeste woningen die voor de oorlog zijn gebouwd, zijn boven- en benedenwoningen (39%). Het aandeel rijtjeshuizen was met 30% veel kleiner dan in de huidige situatie. Bijna 20% van de vooroorlogse huizen was vrijstaand, wat weer hoger is dan in de voorraad nu.

Lees verder onder de grafiek:

rijtjeshuizen

Meeste rijtjeshuizen in Zuid-Holland

De meeste rijtjeshuizen zijn te vinden in Zuid-Holland: 683.000. Dat is 40% van de woningen in deze provincie. Ook Noord-Brabant (559.000) en Noord-Holland (516.000) hebben veel rijtjes in hun woningvoorraad. Meergezinswoningen komen het meest voor in Zuid- en Noord-Holland. Ze zijn daar goed voor bijna de helft van de voorraad.

Vrijstaand vooral in Friesland en Drenthe

De meeste vrijstaande woningen staan in Friesland en Drenthe. In beide provincies gaat het om 29% van alle woningen. In Zuid- en Noord-Holland is het aandeel vrijstaand met respectievelijk 5% en 7% het laagst.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/bijna-de-helft-van-de-woningen-is-een-rijtjeshuis/