935 woningen in één keer verduurzaamd

in één keer verduurzaamd

935 woningen in Amsterdam-Zuidoost worden in één keer verduurzaamd. Het energielabel gaat van E of C naar A. Door een samenwerking tussen verschillende partijen lukt het om gelijktijdig particuliere huizen als sociale huurwoningen aan te pakken.

Woningcorporatie Eigen Haard, het Nationaal Warmtefonds, gemeente Amsterdam en twee VvE’s werken samen aan dit project dat 1,5 jaar gaat duren.

Aardgasvrije wijk

De woningen in jaren 70-portiekflats krijgen nieuwe kunststofkozijnen, driedubbel glas en dak- en vloerisolatie. Dit maakt ze klaar voor aansluiting op het warmtenet. De gemeente Amsterdam heeft de wijk aangemerkt als aardgasvrije wijk.

Van de portiekwoningen zijn er 700 in handen van Eigen Haard en 235 zijn in bezit van particulieren. De eigenaren zitten samen met Eigen Haard in twee VvE’s. Deze combinatie van sociaal en particulier bezit maakt verduurzaming vaak lastig, omdat particulieren de maatregelen uit eigen zak moeten betalen.

Koop- en huurwoningen moeten namelijk op dezelfde manier worden geïsoleerd om ‘energielekken’ te voorkomen. Dat in dit project wel een mix van honderden woningen in één keer verduurzaamd kan worden is opvallend. Het komt doordat onder andere het Nationaal Warmtefonds en de gemeente Amsterdam betrokken zijn.

Subsidies

“Dit megaproject is een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken als je de krachten bundelt”, zegt Maartje Brans, bestuurslid bij het Warmtefonds, in een persbericht. “Het laat zien dat een combinatie van financiering via het Warmtefonds en subsidies van Rijk en gemeente de verduurzaming van VvE’s echt mogelijk maakt. We hopen deze manier van werken de komende jaren in heel Nederland terug te zien.”

De partijen verwachten dat de verduurzaming in totaal € 42 miljoen gaat kosten. De VvE’s lenen 27 miljoen van het Warmtefonds via een Energiebespaarlening. De rest van het geld komt uit een eigen fonds van de VvE’s, subsidies van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de gemeente Amsterdam.

Vanaf 2030 mogen er geen woningen meer verhuurd worden met energielabel E of slechter. Dat geldt voor zowel sociale als particuliere huurwoningen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/935-woningen-in-een-keer-verduurzaamd/