Algemeen

Gemiddelde WOZ-waarde stijgt vooral in het oosten van het land

gemiddelde WOZ-waarde

Op 1 januari dit jaar bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning € 315.000. Dat is 8,6% meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de gemeente Noardeast-Fryslân steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 19,5% relatief het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar € 233.000 per woning. Van de vier grote steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Rotterdam met 11,4% het sterkst toe, gevolgd door de gemeente Utrecht met 9,8%. In de Randstad was Purmerend de grootste stijger met bijna 17%. In Amsterdam nam de gemiddelde woningwaarde met 2,1% veel minder hard toe dan het landelijk gemiddelde.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Sterkste stijging in Flevoland, Groningen en Friesland

In Flevoland steeg de gemiddelde woningwaarde met 11,8% tot € 293.000 per woning. De gemiddelde WOZ-waarde ligt er wel onder het landelijk gemiddelde van € 315.000. De gemiddelde woningwaarde steeg met 6,5% het minst hard in Noord-Holland en Limburg, maar ligt in Noord-Holland met gemiddeld € 391.000 per woning wel hoger dan in de andere provincies.

WOZ-waarde volgt prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2022 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2021. In onderstaande grafiek is de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen van het voorgaande jaar naast de ontwikkeling van de WOZ-waarde gezet. Hieruit valt op te maken dat deze heel geleidelijk met elkaar meelopen, meldt het CBS.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Hoogste WOZ-waarde in Bloemendaal

In de gemeente Bloemendaal, waartoe ook Aerdenhout en Overveen behoren, hebben woningen met € 828.000 gemiddeld de hoogste WOZ-waarde van Nederland, in Pekela de laagste (€ 167.000). In onderstaande kaart staat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen per gemeente op 1 januari 2021 en 2022.

Lees ook: WOZ-waarde sinds januari 2022 op basis van woonoppervlakte

 

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/gemiddelde-woz-waarde-stijgt-vooral-in-het-oosten-van-het-land/