VEH: banken blokkeren meeverhuizen lage hypotheekrente

hypotheekrente

Banken zijn steeds minder vaak bereid om de lage hypotheekrente te laten meeverhuizen wanneer klanten een nieuwe woning kopen. Dat signaleert Vereniging Eigen Huis (VEH). De vereniging pleit voor rentemiddeling als oplossing.

De hypotheekrente stijgt, en dat maakt het het voor huiseigenaren aantrekkelijk om een lagere hypotheekrente mee te nemen bij de koop van een volgende woning. Dat staat ook in de voorwaarden van banken. Maar inmiddels gaat dat minder makkelijk dan voorheen, ontdekte VEH. De vereniging deed onderzoek naar de mogelijkheden die banken bieden in het meenemen van de hypotheekrente bij een verhuizing.

Het meenemen van de rente blijkt vooral een probleem voor klanten die maximaal willen lenen en een resterende rentevaste periode hebben die korter is dan 10 jaar. Voor deze klanten moet de bank een toetsing hanteren waarbij wordt uitgegaan van een fictieve rente van 5%. De bank moet dus kijken wat de klant bij die rente maximaal kan lenen. Dat is een toetsing die valt onder de regels van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

‘Klantonvriendelijk’

VEH vindt de situatie klantonvriendelijk. De klant gaat de actuele, hogere rente betalen en kan minder lenen. Bovendien staat in bijna alle hypotheekcontracten dat de rente mag meeverhuizen naar een volgende woning.

In een reactie in de Telegraaf laat ABN Amro weten zich ‘gewoon aan de regels van de AFM te houden, die ervoor zijn om te voorkomen dat de klant over een paar jaar in de financiële problemen komt’. Ook de Rabobank volgt de regels van de toezichthouder, zegt een woordvoerder, maar ‘een klant is vrij om zijn huidige contract mee te verhuizen.’ Een adviseur kan de voor- en nadelen van het meenemen berekenen, stelt hij.

VEH wil rentemiddeling door banken

Volgens VEH kunnen geldverstrekkers de klant wel degelijk tegemoet komen, namelijk via rentemiddeling. De hypotheekverstrekker berekent dan het gemiddelde van de huidige rente die een huizenbezitter betaalt en de actuele rente. Daarna wordt een nieuw rentetarief afgesproken.

Sommige hypotheekverstrekkers, zoals ING, Woonfonds en Aegon doen dit al, zegt VEH. De vereniging wil graag dat andere banken dit voorbeeld volgen voor de groep hypotheekaanvragers die bot vangt. “Het is kwalijk dat de meeste banken in deze situaties nalaten om klanten te helpen met een voordeliger rentecontract, terwijl dat met rentemiddeling binnen de regels heel goed mogelijk is”, zegt directeur belangenbehartiging Karsten Klein van VEH.

Voorwaarden voor meenemen hypotheekrente verschillen

VEH kwam er bij onderzoek ook achter dat de voorwaarden voor het meenemen van hypotheekrentes bij banken erg verschillen. Sommige klanten moeten bij de hypotheekverstrekker aangeven dat ze de hypotheekrente willen meenemen vóórdat ze hun oude hypotheek aflossen, bij andere kan dit later. Soms mogen klanten de rente meenemen als hun oude woning nog niet is verkocht, soms kan dat niet. En de maximale termijn tussen het aflossen van de oude hypotheek en het ondertekenen van de nieuwe hypotheekakte loopt uiteen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/veh-banken-blokkeren-meeverhuizen-lage-hypotheekrente/