Hoe werkt een hypotheek voor een vakantiehuis in Nederland?

hypotheek voor vakantiewoning

Het kopen van vakantiehuizen (recreatiewoningen) is in de laatste jaren steeds populairder geworden. Zeker door de coronacrisis zochten meer mensen een leuk adresje om te recreëren in eigen land. Ook na corona blijft dit populair. Maar hoe zit dat met financiering?

Partnercontent van Villaspot

Hypotheken werken niet helemaal hetzelfde voor recreatiewoningen. Er is een aantal extra aspecten waar je rekening mee moet houden. Om meer duidelijkheid te geven over hoe dit precies werkt, zijn een aantal feitjes onder elkaar gezet. Let op: deze feiten hebben alleen betrekking op recreatiewoningen die niet dienen als hoofdverblijf!

Geen volledige financiering

Wanneer een cliënt een recreatiewoning wil kopen met een hypotheek, zal er minstens een deel uit eigen zak moeten komen. Er zijn namelijk maar weinig hypotheekverstrekkers die recreatiewoningen volledig willen financieren. Recreatiewoningen worden een stuk minder verhandeld dan normale woningen en hypotheekverstrekkers leggen er minder snel veel geld voor neer. Ook de gemeente waarin de recreatiewoning staat is een factor. Gemeentes met veel recreatiewoningen hebben over het algemeen een minder streng beleid voor zulke woningen.

Hypotheekrente niet aftrekbaar

Hypotheekrente voor vakantiehuizen in Nederland is niet aftrekbaar. Wanneer de financiering van een recreatiewoning via de hypotheek op de hoofdwoning van de koper loopt, wordt dit hypotheekdeel als een consumptieve lening beschouwd. De rente over dat deel van de lening is dan nog steeds niet aftrekbaar. Wil de koper de recreatiewoning verhuren? Die inkomsten worden niet belast.

De kwaliteit van de woning

Belangrijk om te weten is dat er ook eisen zijn aan de recreatiewoning zelf. Deze eisen verschillen per hypotheekverstrekker, maar komen grotendeels overeen. Een eis die gesteld kan worden is dat de recreatiewoning van steen, dus niet van hout gemaakt moet zijn. Deze eis kan ook alleen gesteld worden voor de fundering van het huis. Fundering onder het huis en dakpannen bovenop zijn vaak verplicht. Ook een aansluiting aan gas en elektriciteit kan verplicht zijn.

Welke hypotheekverstrekkers financieren recreatiewoningen?

Niet alle banken financieren recreatiewoningen. Banken die verder kunnen helpen zijn Rabobank, ING en BLG wonen.

Dit waren enkele belangrijke dingen om te weten over een hypotheek voor een vakantiehuis. We raden kopers sterk aan om zich meer in te lezen over dit onderwerp als ze eraan denken om een hypotheek af te sluiten voor een recreatiewoning. Ook voor makelaars kunnen vakantiehuizen zeer interessant zijn, dus laat je niet afschrikken!

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/hoe-werkt-een-hypotheek-voor-een-vakantiehuis-in-nederland/