Jonge huizenkopers nemen forse risico’s

jonge huizenkopers

Maar liefst 22% van de jonge huizenkopers geeft aan in de huidige marktsituatie meer risico’s te nemen. Zo wordt eerder een handtekening gezet onder het koopcontract, zonder dat eerst goed te lezen, blijkt uit onderzoek van rechtsbijstandsverzekeraar ARAG.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.036 Nederlanders, werkend met een hypotheek, in de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar.

Ook de bouwkundige keuring laten jonge kopers vaak schieten om de verkoper over de streep te trekken. Zulke haastige spoed kan de koper in diepe financiële problemen storten. Problematisch, vindt Sander Harpman, gespecialiseerd in vastgoedrecht bij ARAG. “De koop van een woning is een belangrijke mijlpaal waar veel geld mee gemoeid is. Wanneer hierbij iets fout gaat, heeft dit een grote impact op iemands leven. Dat de situatie maakt dat men onder druk een koopcontract niet goed doorneemt, is verkeerd en kan op termijn tot grote problemen leiden.”

Voorbehoud van financiering

Niet alleen controleren aanstaande kopers het koopcontract in mindere mate, zij blijken door de spanningen op de woningmarkt ook vaak af te zien van voorbehoud van financiering. Meer dan een kwart van de ondervraagden (27%) geeft aan dat dit op dit moment het geval is. Harpman: “Vanwege de krappe woningmarkt wordt eerder gekozen voor een koper die zonder voorbehoud van financiering biedt. Zo weet de verkopende partij namelijk zeker dat het huis ook definitief verkocht is.”

Harpman: “Het voorbehoud van financiering is echter een belangrijke ontbindende voorwaarde in het contract. Stel dat geen sprake is van een voorbehoud van financiering en de koper krijgt de betaling niet rond, dan betekent dit dat zij in veel gevallen 10% van de koopsom moeten betalen. Dat potentiële kopers zich nu min of meer gedwongen voelen een voorbehoud van financiering achterwege te laten, lijkt mij niet de gewenste situatie.”

Ook vaak geen bouwkundige keuring

Hetzelfde geldt voor de bouwkundige keuring, zo wijst het onderzoek uit. 28% van de millennials geeft aan dat de huidige situatie op de woningmarkt ervoor zorgt dat zij geen bouwkundige keuring laten uitvoeren. Harpman: “De krappe woningmarkt maakt dat er weinig tijd is voor een bouwkundige keuring. Dit vertraagt vaak het proces en dan loop je de kans dat je uiteindelijk bot vangt. Maar in veel gevallen, zeker wanneer je een wat bejaarde woning koopt, is het zeker aan te raden om een bouwkundige keuring te doen. Zo verklein je de kans dat je een huis met zichtbare gebreken koopt. En sta je sterker als je na de overdracht ineens op een probleem stuit.”

Krabbeltje

Harpman adviseert kopers sowieso meer schriftelijk te laten vastleggen. “Vaak worden tijdens een bezichtiging allerlei dingen gezegd over de staat van het huis. Bijvoorbeeld over natte plekken. ’Niks aan de hand, een oude lekkage die is opgedroogd’, zegt een verkoopmakelaar dan makkelijk. Maar als het een maand later begint te druppelen, vind ik het als jurist wel erg jammer dat daarover niets op papier of in een mail staat. Dat maakt het bewijs een stuk makkelijker.”

Een andere ergernis van Harpman is dat kopers hun contract vaak niet goed doorlezen. “Ik heb de indruk dat veel mensen een krabbeltje zetten en denken dat de makelaar van de verkoper het toch wel goed met ze voor heeft. Maar die werkt alleen voor degene die hem betaalt.” Harpman blijft zich erover verbazen. “Het zijn enorme verplichtingen die je als huizenkoper aangaat, maar soms geven mensen er minder aandacht aan dan wanneer ze een televisie of wasmachine kopen.”

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/jonge-huizenkopers-nemen-forse-risicos/