Meer nieuwe hypotheekaanvragen, oversluiters haken af

hypotheekaanvraag

Kopers trekken zich ondanks de hogere rentes nog niet terug uit de hypotheekmarkt. Oversluiters haken inmiddels wel af. Dat concludeert Hypotheken Data Netwerk (HDN) uit cijfers over het derde kwartaal. Het aantal hypotheekaanvragen voor een nieuwe woning steeg met 5%.

In het afgelopen kwartaal waren er ruim 100.000 hypotheekaanvragen. Dat is 14% minder dan in dezelfde periode in 2021. Van alle aanvragen kwam bijna 60% uit de kopersmarkt. De oversluiters vormen nog maar 40% en trekken zich massaal terug uit de hypotheekmarkt, schrijft HDN in het kwartaalbericht. De niet-kopersmarkt daalt met 31,9% ten opzichte van een jaar eerder en verklaart de daling van aanvragen in het derde kwartaal.

Kopersmarkt hypotheekaanvragen groeit

In de kopersmarkt zit namelijk nog steeds groei: het aantal aanvragen voor hypotheken voor de aanschaf van een nieuwe woning nam met 5% toe ten opzichte van het derde kwartaal in 2021. Dit terwijl de verwachting was dat het aantal transacties zou teruglopen door de verhitte woningmarkt in combinatie met stijgende hypotheekrentes, zegt HDN. De maand september van dit jaar laat zelfs een toename zien van het aantal aanvragen met 10% ten opzichte van september vorig jaar.

 Lees ook: Hypotheekmarkt in teken van recessie; rente nadert 4,4%

Wel gaan kopers minder lenen. Het gemiddelde hypotheekbedrag van een koper kwam dit kwartaal uit op €332.800. Een jaar geleden was dat met €348.000 nog 4,4% minder. Mensen nemen meer eigen geld mee voor de aankoop van een woning: €28.821. Dat is een stijging van 15% vergeleken met vorig jaar. In de niet-kopersmarkt daalt het gemiddelde leenbedrag van €188.000 naar €113.600.

Meer belangstelling meeneemhypotheek

Er is daarnaast meer belangstelling voor de ‘meeneemhypotheek’. Volgens HDN ging het in het derde kwartaal van vorig jaar om nog geen 100 aanvragen, nu wil 1 op de 6 aanvragers de bestaande hypotheek meenemen. Vereniging Eigen Huis constateerde onlangs dat banken het klanten moeilijker maken om een lage hypotheekrente te laten meeverhuizen.

Kopers kiezen vaker voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), stelt HDN. Dit kwartaal werden 20.224 hypotheekaanvragen ingediend met NHG, een stijging van 32,5% ten opzichte van 2021 Q3. NHG verhoogde in september vorig jaar de kostengrens naar €355.000 vanwege de snel stijgende huizenprijzen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/meer-nieuwe-hypotheekaanvragen-oversluiters-haken-af/