NVM-cijfers: keerpunt op de markt bereikt

NVM-cijfers

In het derde kwartaal van 2022 stonden er 80% meer woningen te koop dan een jaar eerder. De gemiddelde woningprijs is met 2% aanzienlijk minder hard gestegen dan vorig jaar. De woningmarkt wordt daarmee wat rustiger en ruimer.

Dat blijkt uit de cijfers en analyse over het derde kwartaal van de NVM en een analyse van NVM’s datadochter brainbay. De gemiddelde prijsstijging van 2% is aanmerkelijk lager dan de afgelopen jaren, toen de prijs met zo’n 20% op jaarbasis steeg.

Bestaande koopwoningen in prijs gedaald

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was in het derde kwartaal € 425.000. Hier is sprake van een daling met 5,8% ten opzichte van het tweede kwartaal 2022. Ondanks deze daling is nog steeds 64% van alle verkochte woningen in het derde kwartaal boven de vraagprijs verkocht. De gemiddelde verkoopprijs van woningen lag volgens de NVM-cijfers 3% boven de vraagprijs.

Nieuwbouwwoningen werden het afgelopen kwartaal nog wel duurder. Een nieuwbouwwoning noteerde een gemiddelde transactieprijs van € 496.000. Dat is een prijsstijging van 8% vergeleken met het derde kwartaal van 2021. In het derde kwartaal 2022 verkochten NVM-makelaars bijna 32.500 bestaande koopwoningen, een vergelijkbaar aantal met het derde kwartaal 2021. De gemiddelde prijs van de verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 8% toegenomen tot gemiddeld € 496.000. Bijna 50% van de nieuwbouw is € 500.000 of duurder, blijkt uit de NVM-cijfers.

Lees ook: ‘driekwart huizenkopers vindt nieuwbouw onbetaalbaar’

‘Keerpunt bereikt, maar nog ver van een normale markt’

De cijfers wijzen er volgens Lana Gerssen, waarnemend NVM-voorzitter, op dat de extreem verhitte markt van de afgelopen 1,5 jaar een keerpunt heeft bereikt. “De prijsdaling die we nu van kwartaal op kwartaal hebben gemeten is relatief bescheiden, afgezet tegen de extreme prijsstijgingen van de afgelopen kwartalen. Toch zijn we nog ver verwijderd van een normale markt. Daarvoor is het aanbod, zowel in aantal als soorten woningen, nog zeker niet toereikend. De invloed van de gestegen hypotheekrente, de torenhoge energiekosten en inflatie halen wel de gekte uit de markt”, stelt Gerssen in een begeleidend persbericht bij de cijfers.

Tekst gaat verder onder grafiek.

Het aantal woningen dat te koop staat is ten opzichte van een jaar geleden volgens de NVM-cijfers toegenomen voor alle typen. Hoekwoningen noteren met +98% de hoogste stijging. Het aanbod tussenwoningen nam toe met 93% en het aanbod twee-onder-één-kap-woningen stijgt met 94%. Het aanbod appartementen steeg met 75%. Van vrijstaande woningen stijgt het aanbod met 61%. Ongeveer 73% van alle te koop staande woningen staat aan het eind van het derde kwartaal korter dan drie maanden te koop.

Meer gedetailleerde cijfers en de analyse van brainbay zijn te vinden op de site van NVM.

Makelaarsland: steeds minder bezichtigingen

Ook het aantal bezichtigingen voor te koop staande woningen is voor de zevende keer op rij gedaald. Dat concludeert Makelaarsland op basis van interne data. De digitale makelaar meet momenteel gemiddeld 6,5 kijkers per verkochte woning. Dat is het laagste aantal bezichtigingen sinds de zomer van 2019. 

Afgelopen kwartaal werd 42% minder bezichtigd dan dezelfde periode in 2021, Toen lag dit driemaandsgemiddelde nog op 11,2 kijkers per woning. Ook Makelaarsland spreekt van een afkoeling van de woningmarkt

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/nvm-cijfers-keerpunt-op-de-markt/