VvE

Branchevereniging van VvE-beheerders BVVB lanceert een eigen keurmerk om betrouwbaarheid te waarborgen.

Aanleiding is een reeks incidenten waarin malafide beheerkantoren fraudeerden met het geld dat ze beheren namens Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Zo verdween deze zomer verdween geld van woningeigenaren in Nijmegen in de zak van een VvE-beheerder. En dit was niet de eerste keer dat er op deze manier werd gefraudeerd.

Beheerkantoren voor VvE’s

Beheerkantoren hebben beschikking over het geld van VvE’s, maar hoeven niet aan dezelfde regels te voldoen als bijvoorbeeld banken. Daardoor kon de Nijmeegse VvE-beheerder tonnen achteroverdrukken.

BVVB, de branchevereniging van VvE-beheerders, vond het daarom hoog tijd voor maatregelen en lanceert een eigen keurmerk om betrouwbaarheid te waarborgen. “VvE’s zijn bij een gecertificeerde VvE-beheerder zeker van eerlijke en deskundige zorg. Gecertificeerde VvE beheerders zijn hiermee tevens aantrekkelijker voor VvE’s die zich nog oriënteren. VvE’s zijn bij een gecertificeerde VvE beheerder zeker van eerlijke en deskundige zorg.” Gecertificeerde VvE beheerders moeten hiermee tevens aantrekkelijker worden voor VvE’s die zich nog oriënteren op een beheerder.

Verklaring Omtrent Gedrag

Wanneer een beheerder het keurmerk aanvraagt, controleert het onafhankelijk Keurmerkinstituut in Zoetermeer zowel de bedrijfsvoering als de medewerkers. Daarbij gaat het onder andere over personeelsdossiers, nevenfuncties van medewerkers en over financiële gegevens.

Als eerste gaat een bericht naar het Ministerie van Justitie met de vraag of het bedrijf of een van de medewerkers een financieel delict op z’n naam heeft staan. Ze hebben allemaal een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Een VOG is nu nog geen voorwaarde voor het uitoefenen van het beroep van VvE-beheerder.

Lees ook: ‘meer vrijheid voor leden VvE bij verduurzaming’

Naast de VOG vraagt het Keurmerkinstituut naar alle arbeidscontracten en personeelsdossiers. Daarbij gaat het niet alleen om de organisatie van je bedrijf, maar ook over nevenfuncties van medewerkers. Als die bijvoorbeeld aandelen hebben in een ander bedrijf, moet de werkgever dat weten en vastleggen.

Voorwaarde voor lidmaatschap

VvE-beheerder is geen beschermd beroep. Dat betekent dat iedereen die wil een beheerkantoor kan openen en daarbij het geld van andere mensen onder zijn hoede heeft. VVE-beheerders hebben wel een vergunning nodig voor het afsluiten van verzekeringen voor klanten. Dit wordt ook gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Maar naar het correct beheren van andermans geld wordt niet gekeken.

Het keurmerk wordt officiueel gelanceerd tijdens het tienjarig jubileum van de BVVB op 4 november. Het keurmerk wordt een voorwaarde om lid te kunnen worden van de branchevereniging. Alle bestaande leden zullen daarom de komende tijd deelnemen aan de keuring.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/52279-2/