Rabobank: ‘Huizenprijzen dalen volgend jaar met 3,1%’

Rabobank huizenprijzen

Door de verder gestegen rente koelt de Nederlandse huizenmarkt sneller af dan voorzien. Volgend jaar dalen de huizenprijzen naar verwachting met 3,1%. Dat verwachten economen van de Rabobank.

Dit verwacht de Rabobank:

  1. Door de verder gestegen hypotheekrente koelt de Nederlandse woningmarkt snel af
  2. Meer huizen komen te koop, maar door de combinatie van gestegen rente en hoge huizenprijzen zijn deze op dit moment amper bereikbaar voor potentiële kopers
  3. Dit jaar vallen de huizenprijzen naar verwachting nog 13,7C hoger uit dan in 2021
  4. In 2023 dalen de prijzen met 3,1% en in 2024 met 2,0%
  5. Eind 2024 liggen de prijzen naar verwachting 7,4% lager dan nu, ongeveer op het niveau van het laatste kwartaal van 2021
  6. Het aantal woningverkopen valt dit jaar vermoedelijk 17% lager uit, met 188.000 transacties
  7. Voor 2023 verwachten de bank 179.000 verkopen van bestaande koopwoningen, gevolgd door 184.000 in 2024
  8. Blijft de rente de komende jaren zo hoog als nu, dan dalen de huizenprijzen verder en herstellen de huizenverkopen vermoedelijk pas na 2024

Fors hogere maandlasten

De kapitaalmarktrentes en in het kielzog daarvan de hypotheekrentes zijn sinds het verschijnen van het Kwartaalbericht Woningmarkt in september nog sterker opgelopen, schrijven de economen. “Wie nu een hypotheek afsluit, betaalt zo’n 3,0 tot 3,5 procentpunt meer rente dan begin dit jaar. Dat drukt het bedrag dat huizenkopers kunnen lenen en zorgt voor fors hogere maandlasten. Aangezien dit de vraag naar koopwoningen voor een belangrijk deel beïnvloedt, heeft de bank de verwachtingen voor de huizenprijzen en woningverkopen naar beneden bijgesteld.”

Voor 2023 verwacht Rabobank dat de huizenprijzen gemiddeld 3,1% lager zijn dan dit jaar. In 2024 dalen ze met nog eens 2,0%. Naar schatting liggen de huizenprijzen daardoor in het laatste kwartaal van dat jaar 7,4% onder het niveau van het derde kwartaal van 2022. Dit is ongeveer gelijk aan het prijsniveau in het laatste kwartaal van 2021. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van de verdere ontwikkeling van de rentes. Als de rente langer hoog blijft dan verwacht, zullen de prijzen meer dalen, schrijft de bank.

Huizenprijzen vanaf het vierde kwartaal omlaag

De huizenprijzen dalen vanaf het vierde kwartaal. Gemiddeld liggen ze in heel 2022 naar verwachting nog wel 13,7% hoger dan het gemiddelde prijspeil in 2021. Let wel: dit cijfer is hoog vanwege zogeheten overloop uit 2021, toen de prijzen zeer sterk stegen. Bovendien namen de huizenprijzen ook in de eerste helft van dit jaar nog toe, waardoor ze in het laatste kwartaal van dit jaar – ondanks de inzettende prijsdaling – naar verwachting 5,4% hoger liggen dan in het laatste kwartaal van 2021.

Veel overwaarde opgebouwd

Naar verwachting daalt het aantal verkopen de komende jaren beperkt. “Omdat huiseigenaren vaker aflossen en doordat huizenprijzen de afgelopen jaren zeer hard zijn gestegen, hebben woningbezitters veel overwaarde opgebouwd. Daardoor zijn ze naar ons idee flexibeler in hun prijszetting”, schrijft de bank. Het aantal woningverkopen daalt volgend jaar licht naar 179.000 en herstelt in 2024 weer tot 184.000, aldus het Economisch Bureau.

Artikel gaat verder onder de foto

Snel effect rentestijging op huizenmarkt

De raming is ook bijgesteld omdat de rentestijging sneller vat lijkt te hebben gekregen op de huizenmarkt dan de bank had voorzien. “In onze septemberraming gingen we ervan uit dat de huizenprijzen eind dit jaar/begin volgend jaar zouden dalen. Dit zou dan in het voorjaar van 2023 te zien zijn in de officiële woningmarktstatistieken van het CBS en het Kadaster. Nu blijkt dat deze daling afgelopen maanden al is ingezet.” Recente cijfers van NVM wezen er onlangs al op dat de daling in de door het CBS gepubliceerde huizenprijsindex komende maanden doorzet.

Leestip: NVM-cijfers: keerpunt op de markt bereikt

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/rabobank-huizenprijzen-dalen-volgend-jaar-met-31/