BLG Wonen introduceert hypotheek voor verhuurders betaalbare huurwoningen

Helpdesk: wijzigingen in Woningwet en Huisvestingswet

Hypotheekverstrekker BLG Wonen gaat in het eerste kwartaal van 2023 een speciale hypotheekvorm op de markt brengen voor mensen die een woning kopen om deze te verhuren. Om in aanmerking te komen voor deze Verhuurhypotheek moeten verhuurders de huurprijs baseren op het puntenstelsel.

BLG Wonen wil het aanbod van betaalbare huurwoningen vergroten door meer huurwoningen uit de vrije sector onder het puntenstelsel te brengen, op een manier die ook voor verhuurders interessant is. De hypotheekverstrekker speelt daarmee in op de plannen van minister De Jonge die de huurmarkt strenger wil reguleren. Die wil dat het puntenstelsel ook gaat gelden voor woningen met een huurprijs tot € 1.000.

“Door van verhuurders te verlangen dat zij de huurprijs bepalen aan de hand van het puntenstelsel in ruil voor gunstige productvoorwaarden, willen wij een actieve bijdrage leveren aan een betaalbare huurwoningmarkt en woekerhuren tegengaan”, aldus Frank Soede, directeur van BLG Wonen. In een video op de website van BLG Wonen licht hij de nieuwe hypotheekvorm toe.

“Het behoud van een vrije huursector is ontzettend belangrijk voor een gezonde woningmarkt. Deze huurwoningen voorzien in een grote behoefte, zoals voor starters of alleenstaanden na een scheiding”, aldus Soede. “Uit onze Woontoegankelijkheidsmonitor blijkt bovendien dat de toegankelijkheid in de vrije huursector (65%) veel hoger is dan in de koopsector (24%). Dat is een goed teken.”

Verhuurhypotheek interessant voor zzp’ers

“Tegelijkertijd zien we ook de schaduwkanten. Door het hoge aantal verhuisbewegingen in die markt, is de kans weliswaar groot dat men snel iets vindt, maar de tijdelijke huurcontracten leiden vaak tot hoge aanvangshuren. Aan die hoge huurlasten willen wij iets doen, zonder de vrije huursector te verkleinen.”

De Verhuurhypotheek is bedoeld voor mensen die een huis willen aanhouden of kopen om te verhuren, tegen een verantwoorde huur gebaseerd op het puntenstelsel. “We weten dat de Verhuurhypotheek interessant kan zijn voor zzp’ers als onderdeel van hun pensioenplan. Of voor bijvoorbeeld ouders die een huis willen kopen om te verhuren aan hun kinderen”, aldus Soede.

Gunstige voorwaarden

Verhuurders in de vrije huursector die in aanmerking willen komen voor de Verhuurhypotheek van BLG Wonen, moeten de huurprijs op het puntenstelsel baseren. Ze krijgen daar gunstige voorwaarden voor terug van de geldverstrekker. Zoals de mate waarin de woning in verhuurde staat gefinancierd kan worden, de looptijd of de rentevaste periode. Op basis van het taxatierapport en huurcontract ziet BLG Wonen erop toe dat het puntenstelstel daadwerkelijk wordt toegepast.

Vorig jaar kochten volgens cijfers van BLG Wonen 51.000 investeerders een woning om te verhuren. Daarmee kwam het totaal aantal woningen in bezit van investeerders op 697.000. Van de particuliere verhuurders heeft acht op de tien één woning in de verhuur. Een kleine groep van 4% verhuurt vijf of meer woningen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/blg-wonen-introduceert-hypotheek-voor-verhuurders-betaalbare-huurwoningen/