Overheid start campagne tegen woondiscriminatie

sleutels-verhuur-groningen

Wijs discriminatie de deur; met die slogan begint de rijksoverheid een campagne tegen woondiscriminatie die is gericht op verhuurders, bemiddelaars en woningzoekenden. Brancheorganisaties als NVM, VBO, Vastgoedpro, Vastgoed Belang en VNG werken eraan mee.

‘Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel (Omar en Samira niet)’. Het is een van de leuzen uit de campagne waarmee de overheid woondiscriminatie via websites, sociale media en in het straatbeeld onder de aandacht wil brengen. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) gaf hiervoor dinsdag de aftrap.

woondiscriminatie
Een van de posters uit de nieuwe campagne van de overheid tegen woondiscriminatie.

Uit een aantal onderzoeken van het ministerie van Volkshuisvesting blijkt dat discriminatie bij woningverhuur een probleem is. Afgelopen zomer werd uit de monitor Discriminatie op de woningmarkt duidelijk dat een woningzoekende met een niet-Nederlands klinkende naam minder snel een uitnodiging krijgt voor een bezichtiging.

Ook bleek in telefoongesprekken (mystery calls) die onderzoekers voerden met verhuurbemiddelaars, dat vier op de vijf bereid waren mee te werken aan een verzoek om niet te verhuren aan huurders met een bepaalde afkomst.

Rechten van woningzoekenden

De campagne wijst verhuurders en bemiddelaars op wat ze wel en niet mogen bij de selectie van huurders of kopers en wat ze moeten doen bij een verzoek om uitsluiting van bepaalde groepen. Woningzoekenden weten niet altijd wat ze moeten doen als zij discriminatie ervaren. De campagne maakt duidelijk wat hun rechten zijn.

Partijen die aan de campagne meewerken zijn NVM, VBO, Vastgoedpro, Vastgoed Belang, VNG, Aedes, IVBN, Vastgoedmanagement Nederland en Discriminatie.nl. Zij gaan het thema onder de aandacht brengen met informatiemateriaal. De campagne is onderdeel van een bredere aanpak om woondiscriminatie te bestrijden. De overheid werkt in dat kader onder meer ook aan een wet rondom goed verhuurderschap en een meldplicht voor verhuurders.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/overheid-start-campagne-tegen-woondiscriminatie/