Prijs woning met hoog energielabel stijgt sneller

Vastgoed actueel energielabel

De prijzen van woningen met een hoog energielabel stijgen sneller dan die van minder duurzame huizen. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster. De verkoop van woningen met een label A is sinds 2015 toegenomen, terwijl bij woningen met een D-label of lager sprake is van een daling.

De verkoopwaarde van duurzame woningen groeit. De prijzen van woningen met de hoogste energielabels zijn tot eind september in een jaar tijd sneller gestegen dan die van minder zuinige huizen. Dat schrijft de Volkskrant naar aanleiding van het Kadaster-onderzoek. Duurzame woningen (met energielabel A, B of C) brachten ruim 10% meer op dan een jaar eerder. De prijsstijging van een woning met label E of F daarentegen bedroeg 6,5%.

Meer woningen met energielabel A verkocht

Van alle verkochte woningen hebben er steeds meer een hoog energielabel. Het percentage A-label woningen onder de verkochte huizen steeg van ruim 14% in 2015 naar ruim 24% in het afgelopen derde kwartaal. Het aandeel verkochte woningen met een label D of lager is gedaald van ruim 43% begin 2015 tot ruim 33% nu.

Die verschuiving kan het Kadaster niet precies verklaren, zegt onderzoeker Joost Zuidberg. “Het is aannemelijk dat de hele voorraad duurzamer wordt, dus worden er ook meer duurzamere woningen verkocht. Het is ook mogelijk dat minder duurzame woningen langer te koop staan.”

30% woningen heeft label A

Sinds 2015 is een energielabel verplicht, maar dat hoeft alleen bij de verkoop van een woning. Meer dan 40% van alle woningen heeft geen energielabel. Van de woningen met een label valt 30% onder het A-label.

Ruim een kwart van de woningen heeft energielabel D of lager. Vooral bejaarde huizen in historische centra van steden als Delft, Haarlem en Maastricht scoren slecht als het gaat om energiezuinigheid. Den Haag spant de kroon met 38% ‘lage’ labels. Gemiddeld valt in Nederland 27% van de woningen onder een laag energielabel.

Een op de drie huizen met een lage score op energiezuinigheid is in het bezit van een woningcorporatie. Die zijn bezig met een verduurzamingsslag.

Huizenkoper kritischer op energielabel

In oktober bleek al dat huizenkopers steeds kritischer zijn op het energielabel van een te kopen woning. Makelaars meldden dat er zijn zelfs woningzoekenden zijn die aangeven dat ze geen interesse hebben in een woning met een label C of lager. De gestegen energiekosten spelen daarbij een rol.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/prijs-woning-met-hoog-energielabel-stijgt-sneller/