Zorgen om hypotheek bij 1 op 6 huiseigenaren

zorgen om hypotheek

Een op de zes Nederlanders met een koopwoning maakt zich zorgen over zijn hypotheek. Vooral woningbezitters tot 40 jaar zijn ongerust: van hen maakt 30% zich weleens zorgen.

Dat blijkt uit onderzoek onder 1.118 huiseigenaren dat Panelwizard heeft uitgevoerd in opdracht van  ontwikkelaar van financiële software Omniplan. Een belangrijke aanleiding lijkt een gebrek aan inzicht: 59% van alle Nederlanders zou om die reden graag meer zicht hebben op hun hypotheekproduct en de impact ervan op hun financiële toekomst.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: Omniplan

‘In korte tijd kan veel veranderen’

Volgens Maarten Boddeus, directeur Product & Markt bij Omniplan, vraagt dit om een andere manier van advies geven: “De afgelopen jaren hebben aangetoond dat er in korte tijd veel kan veranderen. De hypotheekadviseur van de toekomst beperkt zich daarom niet alleen tot incidentele ondersteuning bij de aanvraag en het afsluiten van een hypotheek, maar geeft zowel op de korte als de lange termijn doorlopend inzicht in ontwikkelingen die van invloed zijn op iemands financiële situatie. Daarbij horen in toenemende mate zaken als verduurzaming en continu inzicht in het netto besteedbaar inkomen. Wanneer je dat over een periode van tien, twintig of dertig jaar uittekent, geef je toekomstbestendig woonadvies.”

Niet tevreden over advies

Uit hetzelfde onderzoek van Omniplan blijkt tevens dat één op de vijf woningbezitters jonger dan 30 jaar niet tevreden is over het hypotheekadvies dat zij hebben gekregen. 21% van hen vindt dat onderwerpen als een veranderend inkomen en verduurzaming onvoldoende zijn meegenomen in het hypotheekadvies dat ze hebben ontvangen.

Bron: Omniplan

“Veel starters hebben hun eerste huis tegen de maximale prijs gekocht, misschien zelfs overboden en nog amper iets afgelost”, zegt Boddeus. “Door berichten over hoge inflatie en stijgende energieprijzen is het logisch dat zij willen weten welke gevolgen dit heeft voor hun hypotheek en bijbehorende maandlasten. Maar ook ouderen kunnen zich zorgen maken; bijvoorbeeld over de gevolgen voor hun pensioen en de eventuele doorstroom naar een seniorenwoning.”

Volledig digitaal

Om woningbezitters van toekomstbestendig woonadvies te kunnen voorzien, is het volgens Omniplan belangrijk dat hypotheekadviseurs over zoveel mogelijk data beschikken. Uit het onderzoek blijkt dat 42% van de respondenten bereid is zijn persoonlijke data te delen wanneer dit leidt tot een beter financieel advies. Een op de drie zou het zelfs prima vinden als het hele hypotheektraject voortaan volledig digitaal plaatsvindt.

“Het vraagt om verregaande samenwerking binnen de keten om deze data toegankelijk te maken en tegelijkertijd de veiligheid te behouden”, aldus Boddeus. “Alleen met goed inzicht in betrouwbare data, kun je écht van toegevoegde waarde zijn als woonadviseur.”

Uit ander recent onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de woningeigenaren de hypotheeklasten kan verlagen door een nieuwe taxatie te laten uitvoeren.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/zorgen-om-hypotheek-bij-1-op-6-huiseigenaren/