Snelste daling huizenprijzen in duurste regio’s

huizenprijzen

De huizenprijzen dalen nu het snelst in de regio’s waar ze tot vorig jaar ook het snelst stegen. Het verschil in prijzen tussen de koplopers en de staart zal echter niet kleiner worden.

In de voorbije periode stegen de prijzen van bestaande koopwoningen het sterkst in Agglomeratie Haarlem en de Zaanstreek, gevolgd door de regio Groot-Amsterdam. In het vierde kwartaal van 2022 daalden de huizenprijzen in deze regio’s ook het snelst.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster naar de verschillen in woningprijsindex van bestaande particuliere koopwoningen tussen 40 regio’s.

Langdurige stijging huizenprijzen

In de loop van 2013 begon een langdurige periode van stijging van de huizenprijzen. Aanvankelijk ging deze ontwikkeling het snelst in de Randstad, vooral in het noordelijke deel. De regio Groot-Amsterdam was hierbij koploper, gevolgd door de aangrenzende regio’s Agglomeratie Haarlem en de Zaanstreek. Het traagst stegen de prijzen in deze periode in Zeeuws-Vlaanderen, Overig Zeeland en de regio Delfzijl. Deze eerste periode van prijsstijgingen eindigde in het derde kwartaal van 2019, waarna het regionale beeld van prijsontwikkelingen veranderde en een tweede periode werd ingeluid.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Vanaf tweede helft 2019 sterkere stijgingen in noordoostelijke regio’s

In de tweede helft van 2019 liepen de prijsstijgingen in Groot-Amsterdam en andere Randstedelijke regio’s terug. Buiten de Randstad was er van een dergelijke terugval niet of nauwelijks sprake. In het derde kwartaal van 2019 lagen de prijzen in de ‘top3-regio’s’ bijna 130% hoger dan eind 2031 en begon een tweede periode van prijsstijgingen. Daarvan lag het zwaartepunt juist buiten de Randstad.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

In deze periode stegen de huizenprijzen het sterkst in Delfzijl en omgeving, gevolgd door Zuidwest-Drenthe en Flevoland. In Groot-Amsterdam was de prijsstijging in deze periode het laagst. De tweede periode van prijsstijgingen eindigde in het derde kwartaal van 2022. In het vierde kwartaal zette in vrijwel alle regio’s een daling van de huizenprijzen in ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Inhaalslag dicht gat niet

Over de hele periode van prijsstijgingen gezien woog de inhaalslag van de perifere regio’s echter niet op tegen de prijsontwikkeling van de noordelijke Randstad. Over de hele periode van het vierde kwartaal van 2013 tot en met het derde kwartaal van 2022, waren prijsstijgingen het sterkst in achtereenvolgens Agglomeratie Haarlem, de Zaanstreek en Groot-Amsterdam. Het traagst namen de huizenprijzen toe in Zeeuws-Vlaanderen, Overig Zeeland en Noord-Limburg.

Het gat tussen deze regio’s en het noorden van de Randstad is in die bijna negen jaar aanmerkelijk vergroot. In Zeeuws-Vlaanderen stegen de prijzen met bijna 70%, tegen bijna 130% in de gebieden in en om Haarlem, de Zaanstreek en Amsterdam.

In januari 2023 noteerden de huizenprijzen gemiddeld alweer een lichte stijging.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/snelste-daling-huizenprijzen-in-duurste-regios/