Hypotheekadviesketens zien signalen dat de markt zich langzaam herstelt

hypotheekadviesketens

Hypotheekadviesketens zien signalen dat de huizenmarkt zich langzaam herstelt. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning nam volgens De Hypotheker over het eerste kwartaal met 10% toe ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar.

Dat meldt De Hypotheker maandag 3 april in haar nieuwste editie van de Hypotheek Index. Enkele weken geleden rapporteerde De Hypotheker al een teken van herstel te zien in de toename van het aantal hypotheekaanvragen in februari, met 45% ten opzichte van januari dit jaar.

De Hypotheker: eerste kwartaal 2023 niet rooskleurig

De cijfers zijn niet heel rooskleurig, blijkt als de cijfers van De Hypotheker over het eerste kwartaal worden vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dan ligt het totale aantal hypotheekaanvragen in het eerste kwartaal van dit jaar 52% lager dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Die forse daling komt met name door een enorme afname van het aantal hypotheekaanvragen voor oversluitingen (-92%).

Ruim zes op de tien hypotheekaanvragen (64%) waren in het eerste kwartaal bedoeld voor de aankoop van een woning, in 2022 was dit nog 39%.

22% minder hypotheekaanvragen voor nieuwe woning

Voor de aankoop van een woning daalde het aantal hypotheekaanvragen in het eerste kwartaal met 22% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Maar: onder jonge huizenkopers steeg het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning ten opzichte van een jaar eerder met 7%. De Hypotheker noemt dat opvallend. Enkele weken geleden rapporteerde de adviesorganisatie ook al dat jonge huizenkopers actiever zijn op de huizenmarkt.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

De ontwikkeling van het gemiddeld hypotheekbedrag per provincie in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. – Bron: De Hypotheker

De Hypotheekshop: cijfers beter in vergelijking met vierde kwartaal

De Hypotheekshop meldt dat het eerste kwartaal van dit jaar een kleine plus laat zien ten opzichte van het vierde kwartaal vorig jaar (+2%). Als ze echter naar de aantallen per maand kijkt, ziet de adviesketen een duidelijke trend omhoog. “Februari noteerde eerder een stijging van 19% (ten opzichte van januari). De maand maart trekt de lijn door met een plus van 10%. Wat opvalt is dat de toename over de hele linie zichtbaar is: zowel bij huizenkopers als bij verhogers. Zelfs oversluiters laten weer een stijging zien.”

Mogelijke factoren zijn volgens De Hypotheekshop de uitblijvende recessie, de gunstiger dan verwachte energielasten en de sinds oktober licht gedaalde hypotheekrente. Daarnaast is de kostengrens van de NHG per 1 januari flink verhoogd (naar € 405.000) en kregen veel mensen een loonsverhoging.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/hypotheekadviesketens-zien-signalen-dat-de-markt-zich-hersteld/