Gerssen: ‘normale correctie op prijsstijgingen’

NVM-makelaars

NVM-makelaars hebben in het eerste kwartaal van 2023 28.500 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 2% minder dan een jaar eerder en 13% minder dan in het vierde kwartaal van 2022. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was € 394.000, een daling met 3,6% ten opzichte van het vierde kwartaal 2022.

Dat blijkt uit de NVM-kwartaalcijfers en analyse van NVM-dochter brainbay. Op jaarbasis daalde de gemiddelde verkoopprijs in het vierde kwartaal 2022 met 6%. In het eerste kwartaal 2023 komt de daling uit op 8,2% op jaarbasis. Dit bevestigt het omslagpunt in de markt vergeleken met 2021, toen de prijs met zo’n 20% op jaarbasis steeg. Het is voor het eerst in tien jaar dat de prijs op jaarbasis daalt. Tot een vergelijkbare conclusie kwam het CBS eind maart ook.

De omslag in de markt is ook te zien in het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs. De afgelopen jaren werd gemiddeld meer betaald dan de vraagprijs. In het eerste kwartaal 2023 werd gemiddeld 1,3% minder betaald dan de vraagprijs. In het vierde kwartaal 2022 was dit nog een klein plusje van 0,1%. In het eerste kwartaal werd nog 31% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit 45% en een jaar geleden nog 81%.

‘Normale correctie op prijsstijgingen’

De woningmarkt wordt daarmee iets vriendelijker voor kopers, maar het aanbod is nog steeds krap. Bij NVM-makelaars staan op dit moment ruim 31.000 woningen te koop. Het woningaanbod is op jaarbasis bijna verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2022 lag het woningaanbod in het eerste kwartaal van dit jaar echter 9% lager.

“Iedereen voelde wel aan dat een prijsstijging van 20% per jaar niet houdbaar zou zijn”

– Lana gerssen, voorzitter NVM-vakgroep wonen

“Voor de woningkoper gaat de markt er wat zonniger uitzien, met een prijs die dit kwartaal weer wat is gedaald”, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, in het bijgaande persbericht. “Dat is een normale correctie op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Iedereen voelde wel aan dat een prijsstijging van 20% per jaar niet houdbaar zou zijn.”

Vastgoed 2
Voorzitter NVM-vakgroep wonen Lana Goutsmits-Gerssen.

Gerssen zegt er wel bij dat de woningverkopen in het eerste kwartaal van een jaar altijd wat lager zijn. Dat is ook in het eerste kwartaal van 2023 het geval. “We zien nu dat het woningaanbod verder verruimt, maar van een gezond evenwicht tussen aanbod en vraag is nog zeker geen sprake.”

Forse daling verkoop nieuwbouw

De nieuwbouwproductie en het aantal verkochte nieuwbouwwoningen laten een forse afname zien. NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 2023 bijna 4.200 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Dit is een forse daling, 37% vergeleken met een jaar eerder. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2022 is het op hetzelfde niveau gebleven.

Over een periode van vier kwartalen verkochten NVM-makelaars ongeveer 18.500 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. De gemiddelde prijs van de verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 2,9% afgenomen, tot gemiddeld € 468.000 in het eerste kwartaal van 2023. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2022 ligt de gemiddelde verkoopprijs 2,5% lager.

“De ontwikkelingen in de nieuwbouw bleven vorig kwartaal al fors achter”, licht Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep Wonen, toe. “Dat heeft zich versterkt doorgezet. We zien nu de verkoop van nieuwbouwplannen onderuitgaan. Plannen komen regelmatig niet in verkoop of worden eruit gehaald door achterblijvende verkoopresultaten. Dat trekken we alleen vlot als alle partijen over hun eigen schaduw heen stappen en mee gaan bouwen aan de daadwerkelijke realisatie van de vraag.”

Ruim de helft minder nieuwbouwwoningen verkocht

Het CBS en het Kadaster melden dat er in het vierde kwartaal van 2022 ruim de helft minder transacties plaatsvonden op de markt voor nieuwbouwkoopwoningen dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015.

Het aantal transacties van nieuwbouwwoningen is volgens het CBS in de loop van 2022 steeds sneller gedaald. In het vierde kwartaal ging het om ruim 5.300 transacties, 50,6% minder dan een jaar eerder.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/gerssen-normale-correctie-op-prijsstijgingen/