Huurprijzen vrije sectorwoningen stijgen door kleiner aanbod

huurprijzen

De gemiddelde huurprijs van een vrije sectorhuurwoning stijgt als gevolg van een kleiner aanbod, meldt woningplatform Pararius. Niet alleen in de vijf grootste steden, maar in 75% van alle (middel)grote steden betaalden nieuwe huurders in het eerste kwartaal meer dan een jaar geleden.

In alle vijf grootste steden – Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, de G5 – steeg de gemiddelde huurprijs in de afgelopen drie maanden ten opzicht van een jaar eerder. In Den Haag was die stijging met 6,4% het grootst, blijkt uit de Pararius Huurmonitor Q1 over 2023. In Den Haag betaalden nieuwe huurders €18,19 per vierkante meter.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

huurprijzen

In Amsterdam moesten nieuwe huurders 5,8% meer betalen, wat neerkomt op gemiddeld €25,68 per vierkante meter. In Rotterdam ging de huur 4,8% omhoog naar €17,91 per vierkante meter en in Eindhoven was de stijging 2,3% meer dan een jaar geleden. Daar ging de vierkantemeterprijs omhoog naar €17,28. In Utrecht steeg de huurprijs met 1,4% en daarmee kwam de prijs per vierkante meter op €19,83 per maand.

Ook hogere huurprijzen in middelgrote steden

Maar niet alleen de vijf grote steden, ook in verreweg de meeste middelgrote steden moesten huurders een hoger bedrag betalen voor een vrije sectorwoning. Van de 70 steden die Pararius meenam in het onderzoek was er in 75% van de steden sprake van een hogere huurprijs in de eerste drie maanden van dit jaar.

In steden als Diemen (+19,5%), Gouda (+17,4%) en Almelo (+15%) steeg de huurprijs per vierkante meter zelfs met meer dan 10%. Gemiddeld betaalden nieuwe huurders van vrije sectorwoningen €16,85 per vierkante meter per maand.

Minder huurwoningen, meer vraag

Volgens Pararius stijgt de huurprijs overal omdat het aanbod kleiner wordt vanwege de voorgenomen kabinetsplannen op het gebied van woningverhuur. Het kabinet wil onder meer lagere huren en een einde aan tijdelijke contracten. De bezorgdheid onder vastgoedexperts over de kabinetsplannen voor regulering van de huurprijzen neemt toe, schrijft Pararius in een persbericht.

Verhuren wordt daarnaast onaantrekkelijker vanwege de belasting van huurwoningen in box 3 en hogere kosten voor onder meer verduurzaming van panden. Daarom zetten steeds meer eigenaren hun huurwoningen te koop. Intussen reageren huurders en masse op vrijgekomen huurwoningen, terwijl het huuraanbod afneemt.

‘Markt raakt steeds meer uit balans’

“De vraag naar huurwoningen blijft onverminderd hoog”, licht directeur Jasper de Groot van Pararius toe. “Dit leidt ertoe dat makelaars overspoeld worden met aanvragen van huurders en de woningmarkt meer en meer uit balans raakt. Er zijn altijd mensen die niet kunnen óf willen kopen, en ook niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Deze groep woningzoekenden is toegewezen op het zeer geringe vrijesectoraanbod.”

Particuliere verhuurders bevestigen het verhaal, schrijft Pararius. Verhuurder Harold de Haas van Inxxx Rentals in Amsterdam zag voor een huurwoning die iets minder dan €1.500 per maand moest kosten, binnen een paar uur tijd 134 aanvragen binnenkomen. Hij spreekt over een ‘extreem overspannen huurmarkt’.

In januari trok Pararius al aan de bel vanwege een afnemend huuraanbod als gevolg van de overheidsplannen. In het vierde kwartaal was de gemiddelde vierkante meterprijs toen nog dalend met 1,1% ten opzichte van een jaar eerder. In de grote steden was wel sprake van een stijging.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huurprijzen-vrije-sectorwoningen-stijgen-door-kleiner-aanbod/