Algemeen

Prijzen oude woningen dalen onevenredig hard

Prijzen oude woningen dalen onevenredig hard

Woningen gebouwd vóór 1930 dalen aanzienlijk harder in waarde dan gemiddeld. Het lage energielabel weegt nu zwaarder dan het vaak karakteristieke uiterlijk van deze huizen.

In het laatste kwartaal van vorig jaar daalden prijzen van woningen gebouwd voor 1930 met ruim 6%. Die prijsdaling is aanzienlijk groter dan die van woonhuizen gebouwd na de jaren ’30. Dit blijkt uit een analyse van dataplatform Kadasterdata.nl, dat mediane vierkante meterprijzen vergeleek.

Beperkte energiezuinigheid

De voornaamste verklaring waarom vooral oude woningen een flinke prijsdaling laten zien, is de beperkte energiezuinigheid ervan. Binnen de bouwjaren 1880-1929 ligt de mediane vierkantemeterprijs bij woningen met energielabel G gemiddeld ruim 25% lager dan bij panden met een label F of zuiniger. Uit eerder onderzoek bleek al dat kopers steeds kritischer kijken naar het energielabel.

“Oude woningen zijn over het algemeen erg in trek vanwege hun karakteristieke bouwstijl”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “Ik ben benieuwd wat deze prijsontwikkelingen met die populariteit doen. Naar verwachting blijven huizenzoekers voortaan sterk naar het energielabel kijken en willen zij daar significant meer voor betalen. Ik vermoed dat woningen met een wat hoger energielabel sneller verkocht raken.”

Verduurzamen gunstig voor appartementen

Hebben oude woningen een zuiniger energielabel dan G, dan kan de gemiddelde prijs maar liefst 34% hoger uitkomen. Een energielabel van tenminste C laat vooral de waarde van appartementen stijgen, met €351,- extra per vierkante meter. Voor huizen is dit ‘slechts’ €236,-. Hetzelfde geldt voor woningen met een vraagprijs onder de €500.000.

Tekst loopt door onder de afbeelding

 

Abrahamse: “Begin 1900 waren er natuurlijk nog geen energielabels, maar de manier waarop die huizen gebouwd zijn, kunnen we vergelijken met de huidige label G-standaard. Een simpele verduurzamingsstap als isoleren of dubbel glas brengt dat al snel naar label C of B.”

Instapklare woning aantrekkelijker dan ooit

Maar een verduurzamingsslag als het vervangen van kozijnen en ramen heeft nogal wat impact op tijd, geld en buurtoverlast. Abrahamse: “Wanneer je een beperkter budget hebt, is een woning kopen en vervolgens een beschikbare aannemer zoeken terwijl de dubbele maandlasten doorlopen eigenlijk ondoenlijk. Mede daardoor is een instapklare duurzame woning nu aantrekkelijker dan ooit.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Behalve woningen van voor de jaren ’30, laten ook de prijzen van woningen gebouwd tussen 1961 en 1971 met 3,6% een stevige daling zien in het laatste kwartaal van vorig jaar. Voor woonhuizen uit andere bouwjaren is die prijsdaling geringer: 1930-1945 (-2,5%), 1946-1960 (-1,7%), 1976-1992 (-1,3%) en na 1993 (-2,6%).

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/prijzen-oude-woningen-dalen-onevenredig-hard/