Zoektocht naar een particuliere huurwoning nog steeds lastig

Het vinden van een betaalbare en geschikte huurwoning is nog steeds lastig. Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat vier op de tien Nederlanders nu niet tevreden is met de huurwoning die hij heeft en graag wil verhuizen.

Partnercontent van Rentslam.nl

Met name gezinnen met kinderen jonger dan achttien jaar zijn hun huurwoning ontgroeid, maar kunnen geen nieuwe geschikte woning vinden. En dan zijn er nog de starters, die steeds langer bij hun ouders blijven wonen omdat ze ook op de huurmarkt geen kans krijgen. Vrouwen zijn gemiddeld 23 jaar als ze uit huis gaan. Mannen gaan pas op hun bijna 25e voor het eerst op zichzelf wonen.

Huurwoning vinden blijkt lastig

Wie een woning wil gaan huren, heeft twee opties. De eerste optie is het huren van een sociale huurwoning. Wie een lager inkomen heeft, kan daarvoor ook huurtoeslag ontvangen. Doordat veel mensen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en te weinig verdienen voor de vrije sector, is het erg lastig om aan een sociale huurwoning te komen. Er is namelijk een enorme wachtlijst, waardoor het soms wel tientallen jaren kan duren om een goede sociale huurwoning te vinden.

Wie op zoek gaat naar een woning in de vrije sector, moet daarvoor een goed inkomen hebben. Huurders moeten namelijk voldoen aan inkomenseisen. Dat kan in de praktijk betekenen dat wie een huis van € 1.000 huurt, tot wel vier keer de huur moet verdienen als maandsalaris.

Sociale huurwoning

Wie te weinig verdient om een huurwoning uit de vrije sector te huren, is aangewezen op de sociale huur. De sociale huur houdt in dat de woning wordt gehuurd van een woningcorporatie (vroeger de woningbouw genoemd). Veel Nederlanders huren een sociale huurwoning en dat leidt tot lange wachttijden. Er staan al jarenlang meer mensen op de wachtrij dan dat er woningen beschikbaar zijn. Als de vrije huur en een koopwoning geen optie zijn, zijn huurders aangewezen op de sociale huur. Een huurwoning kost dan maximaal € 808,06 per maand.

Veel mensen zoeken naar een sociale huurwoning en daardoor kan het erg lang duren totdat er een woning beschikbaar komt. De langste wachttijden zijn in de Randstad. Daar kan het soms tot wel 15 jaar duren totdat een sociale huurwoning gevonden wordt, in meer dan een kwart van de gemeenten bedraagt de wachttijd meer dan zeven jaar. Maar ook in de rest van Nederland moet soms lang worden gewacht. Overal in Nederland loopt de wachttijd op. In Amsterdam wachten woningzoekenden gemiddeld dertien jaar en tien maanden totdat ze een huurwoning krijgen toegewezen. In Groningen is dat vier jaar en tien maanden.

Vrije huursector

Is kopen geen optie en verdient de woningzoekende te veel om voor de sociale huur in aanmerking te komen, of wil die niet zo lang wachten? Dan is de enige optie die er nog is huren in de vrije huursector. Maar ook dat valt vies tegen, zeker voor wie in zijn of haar eentje naar een huurwoning zoekt. Eeen starter met een jaarinkomen van € 71.000 kan alleen een huis kopen. Maar veel jongeren hebben dat niet en zijn aangewezen op de vrije huursector.

Daar blijkt dat het inkomen zo’n vier tot vijf keer de huur moet zijn om in aanmerking te komen. Zeker in de Randstad, zoals in Den Haag of Leiden, wordt al snel € 900 per maand betaald voor een klein appartementje van 30 vierkante meter. Dat is exclusief de vaste lasten, zoals gas, water en licht. De woningen zijn bedoeld voor één persoon, maar daar is de inkomenseis niet naar. Zo moet de huurder drie tot vier keer de huurprijs als netto inkomen in zijn eentje weten te verdienen. Dat betekent dat er onder de streep ongeveer € 3.600 euro netto moet binnen komen om voor de huurwoning van € 900 per maand in aanmerking te komen. De gemiddelde huurprijs van een woning ligt zelfs op zo’n € 1.000.

“Het vinden van een particuliere huurwoning in Amsterdam, of eigenlijk in de gehele Randstad, is naast alle financiële zaken ook een zaak van snel reageren. Het kan daardoor veel tijd in beslag nemen om een woning te vinden in de vrije huursector. Dit maakt de zoektocht voor veel mensen een lastige klus”, zegt Peter de Vreede, oprichter van Rentslam.

Ook andere uitgaven in de verdringing

De zoektocht naar een huurwoning blijft dus knap lastig. En huurders tot 35 jaar (exclusief studenten) geven zelfs zo’n 39% van hun netto inkomen uit aan woonlasten. Huiseigenaren betalen maar zo’n 25% van hun inkomen. Huurders hebben deels een lager inkomen, maar de woonlasten zijn in verhouding ook hoger.

Doordat huurders steeds vaker te maken hebben met hoge woonlasten, wordt sparen lastig. Om nog maar te zwijgen over andere belangrijke uitgaven, zoals bijvoorbeeld: verzorging en gezondheid, verzekeringen of een bezoek aan de tandarts. Om die reden is en blijft het lastig om een betaalbare huurwoning te vinden.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/zoektocht-naar-een-particuliere-huurwoning-nog-steeds-lastig/