Algemeen

Bestaande koopwoningen dalen eerste kwartaal licht in prijs

koopwoningen

Bestaande koopwoningen daalden in het eerste kwartaal van 2023 met gemiddeld 0,7% in prijs. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Voor een bestaande koopwoning betaalde een koper gemiddeld €416.786. Daarmee is sprake van een lichte daling van de prijs voor een bestaande koopwoning ten opzichte van een jaar eerder.

In vijf provincies – Zeeland, Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland – lagen de prijzen iets hoger dan een jaar eerder. In Zeeland was die stijging met 2,3% het hoogst. De prijsstijging was wel lager dan in de voorgaande kwartalen.

Lees verder onder de afbeelding

koopwoningen

In de overige zeven provincies tekende zich een daling af in de afgelopen drie maanden. Die daling was in de provincie Utrecht met 3% het sterkst. In de stad Utrecht was sprake van een prijsdaling van 7,9%.

Aantal transacties bestaande koopwoningen daalt met 7,9%

De lagere prijzen leiden vooralsnog niet tot meer woningverkopen. In de eerste drie maanden van dit jaar wisselden 40.437 woningen van eigenaar. Dat was 7,9% minder dan een jaar geleden. Alleen in Utrecht werden iets meer woningen (+0,9%) verkocht.

Lees verder onder de afbeelding

koopwoningen

Prijsstijging vrijstaande woning, lagere prijs appartement

Van de verschillende woningtypen lieten vrijstaande woningen een prijsstijging zien van 1,6%. Appartementen gingen voor een gemiddeld 2,8% lagere prijs van de hand. Zowel bij appartementen als in vrijstaande woningen lag het aantal transacties ruim 15% lager.

Bij twee-onder-een-kap, hoek- en tussenwoningen waren de verschillen kleiner. Zo daalde een tweekapper 0,6% in prijs. Van dit type werden er 3,6% minder verkocht.

ABN en Rabobank: volgend jaar stabilisatie

Huizen waren in februari voor het eerst in negen jaar goedkoper, zo bleek vorige maand uit cijfers van CBS en Kadaster. Vorige maand lieten Rabobank en ABN Amro weten dat ze voor dit jaar nog verder dalende huizenprijzen voorzien. Rabobank verwacht een daling van 7,5% van prijzen voor koopwoningen, ABN Amro gaat uit van ruim 10%. Voor volgend jaar verwachten de banken weer een stabilisatie van de huizenprijzen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/bestaande-koopwoningen-dalen-in-eerste-kwartaal-licht-in-prijs/