Algemeen

Aantal transacties van nieuwbouwkoopwoningen verder in de min

In het eerste kwartaal van dit jaar werden ruim 3.000 transacties van nieuwbouwkoopwoningen geteld. Dat is een daling van 52,5% in vergelijking met een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. De gemiddelde prijs van nieuwbouwwoningen steeg wel met 3,6%.

De daling van het aantal transacties van nieuwbouwkoopwoningen is ook groter dan in het vierde kwartaal van 2022. Toen daalde het aantal transacties met ruim 50%, tot ruim 5.000.

De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning in het eerste kwartaal van 2023 was € 504.000. Die prijs steeg minder hard dan een kwartaal eerder. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen waren 3,6% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2022 was de prijs nog 6,6% hoger dan een jaar eerder.

Volgens het Financieele Dagblad worden ontwikkelaars creatief nu ze hun nieuwbouwwoningen nauwelijks nog verkocht krijgen. Ze knippen projecten op om sneller aan de verkoopquota te komen, wisselen dure woningen in voor goedkopere en proberen woningcorporaties aan boord te krijgen. Maar zelfs met al deze trucs blijft de nieuwbouw achter, al signaleert de NVM een verbetering van het aanbod in het tweede kwartaal.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Ook minder transacties bij bestaande koopwoningen

Ook bij bestaande koopwoningen waren er, voor het achtste kwartaal op rij, minder transacties dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2023 daalde het aantal met 7,9% ten opzichte van een jaar eerder, tot ruim 40.000. In het laatste kwartaal van 2022 werden er ruim 50.000 bestaande koopwoningen verkocht.

Daarnaast lagen de prijzen van bestaande koopwoningen in het eerste kwartaal van 2023 lager dan een jaar eerder (0,7%). De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning bedroeg € 417.000. Het is voor het eerst sinds 2014 dat de prijs van bestaande koopwoningen lager is dan een jaar eerder.

Europese huizenprijzen wél hoger

De huizenprijzen (nieuwbouw- en bestaande koopwoningen) in Nederland lagen in het eerste kwartaal van 2023 0,1% lager dan een jaar eerder. Nederland is hiermee één van de zes landen – samen met onder andere Zweden en Denemarken – waar de huizenprijzen daalden. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in de Europese Unie het eerste kwartaal van 2023 met 0,8%. De grootste stijgers waren Kroatië met 14% en Litouwen met 13,1%.

Lees ook: Aantal vergunde nieuwe woningen daalt 28%, De Jonge: forse dip woningbouw in 2024

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/aantal-transacties-van-nieuwbouwkoopwoningen-verder-in-de-min/