Algemeen

‘Modale’ koopstarter komt ruim een ton tekort

koopstarter

Een koopstarter met een modaal inkomen komt €123.000 tekort om een woning te kunnen kopen. Alleen in krimpregio’s zoals het Noorden of Limburg is een gemiddeld jaarinkomen (€44.000) nog voldoende. Dat schrijft Rabobank in haar kwartaalbericht Wonen.

De huizenmarkt is inmiddels helemaal over de eerdere dip heen. In veel regio’s zijn de huizen weer net zo duur of duurder dan de prijspiek in juli twee jaar geleden. Voor het hele jaar 2024 verwacht Rabobank een stijging van 6,7% van de huizenprijzen.

Soms twee modale inkomens onvoldoende

Starters blijven het op de woningmarkt lastig houden. In de meeste regio’s lukt het niet om met anderhalf keer het gemiddelde inkomen aan een woning te komen. In vier op de tien gemeenten zijn zelfs twee modale salarissen niet voldoende.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

kwartaalbericht

Koopstarters komen gemiddeld in Nederland zo’n €123.000 tekort. Maar in grote delen van de Randstad en Oost-Brabant loopt dit tekort op tot ruim €200.000. Alleen in krimpregio’s zoals het Noorden, Zeeland en Limburg volstaat nog een modaal inkomen van €44.000. Uitzonderingen zijn koopstarters die veel meer dan gemiddeld verdienen, die hebben gespaard of een schenking hebben ontvangen. Zij hebben nog in alle regio’s kansen.

Stijging huizenprijzen houdt aan

De stijging van de huizenprijs houdt ook volgend jaar aan, denken de economen van de bank. De sterke groei van de lonen en de lage werkloosheid zijn de belangrijkste oorzaken. Ook stabiliseert de rente. Hierdoor gaan mensen weer sneller op zoek naar een woning en neemt de krapte toe.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

kwartaalbericht

De huizenprijzen zullen hierdoor ook nog volgend jaar met 5,2% stijgen. Die stijging is door Rabobank iets naar beneden bijgesteld ten opzichte van het eerdere kwartaalbericht. Daarin ging de bank uit van 6,3%. Hierdoor is een koophuis eind 2025 naar verwachting 10% duurder dan in januari 2024.

Verkopen krabbelen weer iets op

De verkopen van woningen klimmen weer iets uit een dal. Het aantal transacties nam in het eerste kwartaal iets toe ten opzichte van een jaar eerder. Voor het hele jaar 2024 verwacht Rabobank 188.000 transacties.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

kwartaalbericht

Volgend jaar gaat het aantal verkopen naar verwachting dalen van 188.000 naar 182.000. Historisch gezien zijn dit geen heel lage aantallen, zegt Rabobank. In de jaren 1995 tot 2023 wisselden jaarlijks gemiddeld 184.000 huizen van eigenaar.

Te weinig aanbod is de oorzaak van de afname van het aantal transacties. Op dit moment staan bij NVM-makelaars 30.000 huizen te koop. Dat is ongeveer een derde minder dan in het laatste kwartaal van 2022. De woningen die te koop staan, vliegen over de toonbank. De gemiddelde verkooptijd is 34 dagen, terwijl het langjarige gemiddelde op 84 dagen ligt.

Bekijk hier het kwartaalbericht Wonen

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/modale-koopstarter-komt-ruim-een-ton-tekort/