Algemeen

Grootste pensioenfonds ABP steekt € 420 miljoen in woningbouw

ABP woningbouw

Ambtenarenfonds ABP wil de komende jaren € 420 miljoen investeren in de woningbouw. In totaal wil het 1.500 huurwoningen bouwen. Dat meldt het grootste pensioenfonds van het land.

Twee derde van de woningen die ABP wil bouwen, moet vallen onder het sociale huur- en het middensegment. Dat komt neer op een maandelijkse huurprijs van maximaal € 1.200. Daarmee hoopt het fonds iets te doen aan het grote woningtekort, waar ook veel van de drie miljoen pensioendeelnemers van ABP last van hebben. Bij het fonds zijn onder meer zorgpersoneel, leraren en politieagenten aangesloten. Maar de woningen zijn straks ook beschikbaar voor wie niet bij ABP is aangesloten.

Het eerste project van ABP in Leiden betreft de woningbouw van appartementen met een hoog energielabel. Die worden samen met het Amerikaanse vastgoedbedrijf Greystar ontwikkeld. Dat bedrijf legt zelf € 20 miljoen in. Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter ABP: “Binnen het samenwerkingsverband Essential Housing willen we in totaal circa 1.500 woningen bouwen in de Randstad en andere grote steden. Het eerste investeringsobject is een nieuw te bouwen wooncomplex met 780 appartementen in Leiden.”

ABP wil in totaal € 5 miljard beleggen in vastgoed

De investering van ABP maakt deel uit van een groter pakket van € 5 miljard dat het wil beleggen in de vastgoedsector in Nederland. Het fonds ziet de woningbouwprojecten niet alleen als een manier om de problemen op de huizenmarkt aan te pakken, maar ook als een manier om rendement te behalen zonder al te veel risico te lopen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/grootste-pensioenfonds-abp-stopt-e-420-miljoen-in-woningbouw/