Algemeen

Woningprijzen stijgen het hardst in provincie Utrecht

woningprijzen

Over de hele linie stijgen de woningprijzen, maar in de provincie Utrecht gaat dat het hardst. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Calcasa.

In Utrecht is de gemiddelde woningprijs in het eerste kwartaal met 7,3% omhoog gegaan. Landelijk ligt die prijsstijging op 2% ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Gemiddeld kost een bestaande eengezinskoopwoning in de provincie Utrecht €665.000. Hierna volgen Noord-Holland (€613.000) en Zuid-Holland (€531.000). De gemiddelde prijs voor een bestaande woning over heel Nederland is €463.000.

Snelle prijsstijging in grote steden

Bezien over de afgelopen tien jaar gaat de prijsontwikkeling ook in grote steden hard, concludeert Calcasa in het kwartaalrapport. Koploper is Rotterdam, waar de woningprijzen sinds 2014 met ruim 130% zijn gestegen. In Amsterdam is dat 127% en in Utrecht gaat het om ruim 125%.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

woningprijzen

Minder betaalbare woningen

De betaalbaarheid van woningen komt steeds meer onder druk te staan. In het eerste kwartaal gaven consumenten gemiddeld 23,6% van het netto maandinkomen uit aan netto woonlasten. Dat is een stijging van bijna 9%. In de noordelijke provincies en zuidelijke regio’s is de betaalbaarheid nog het grootst. Daar blijft het aandeel dat een consument kwijt is aan woonlasten onder de 22%.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

woningprijzen

Minder woningen verkocht

Het aantal woningverkopen laat ten opzichte van het vorige kwartaal een lichte stijging zien, maar daalt ten opzichte van Q1 in 2023. In het eerste kwartaal zijn 221.000 huizen van eigenaar verwisseld. Dat ruim 4% minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Het aanbod van woningen is in het eerste kwartaal gekrompen naar 70.000.

De verkoop van tussenwoningen daalt het hardst. Daarvan zijn er in Q1 ruim 8% minder verkocht dan in de eerste drie maanden van 2023. Ook vrijstaande woningen gaan minder van de hand, de daling is daar 6,4%. Bij appartementen is een lichte stijging te zien van 2%. Bij het grootste deel van de transacties gaat het om woningen van tussen €350.000 en €500.000.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/woningprijzen-stijgen-het-hardst-in-provincie-utrecht/