Algemeen

NVM: meer huizen verkocht tegen hogere prijzen, ook overbieden neemt toe

nvm

Meer kopers kochten in het tweede kwartaal sneller een woning, tegen flink hogere prijzen. NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal 2024 ruim 35.000 bestaande koopwoningen. Dit is 3% meer dan in het tweede kwartaal van 2023 en 18% meer dan in het eerste kwartaal van 2024. Daarnaast is duidelijk zichtbaar dat verhuurders hun woningbezit verkopen.

De mediane verkoopprijs van een bestaande woning bedroeg € 468.000. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024 is dat een prijsstijging van 7,2%, wat in 29 jaar maar één keer eerder is voorgekomen. De mediane verkoopprijs stijgt met 13,6% vergeleken met het tweede kwartaal van 2023. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van NVM en dochterbedrijf brainbay. NVM spreekt van een ‘hittegolf op de huizenmarkt’.

Tekst gaat verder onder grafiek

Zorgen bij NVM om betaalbaarheid

Ook het overbieden neemt weer toe: het afgelopen kwartaal werden twee op de drie woningen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit nog 56% en een jaar eerder 39%.

Lana Goudsmits-Gerssen, voorzitter NVM-vakgroep wonen

“De woningmarkt is in het tweede kwartaal volop in beweging, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep wonen in het persbericht bij de kwartaalcijfers. “Woningen worden sneller verkocht. De prijzen vliegen omhoog door de krappe markt, goede financierbaarheid, inkomensstijgingen en daarmee het vertrouwen van de consument. We maken ons zorgen over de prijsontwikkeling en betaalbaarheid op de langere termijn bij dit krappe aanbod en grote vraag.”

“De prijzen vliegen omhoog door de krappe markt en het vertrouwen van de consument. We maken ons zorgen over de prijsontwikkeling en betaalbaarheid op de langere termijn”

– Lana Goudsmits-Gerssen, NVM-vakgroepvoorzitter Wonen

Herstel nieuwbouwmarkt

Het herstel op de nieuwbouwmarkt zette in het tweede kwartaal door. NVM-makelaars verkochten ruim 7.300 nieuwbouwwoningen, een toename van 1% ten opzichte van een kwartaal eerder en 70% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De mediane verkoopprijs van een nieuwbouwwoning lag op € 475.000 euro, 1,2% lager dan in het eerste kwartaal 2024. Er kwamen flink wat nieuwbouwwoningen bij: het aanbod aan nieuwbouwwoningen bedroeg ongeveer 15.200 woningen, 11% meer dan vorig kwartaal.

De grotere vraag naar nieuwbouw is een gevolg van de schaarste en sterk stijgende prijzen in de bestaande koopwoningmarkt. “Het is een positief teken dat de nieuwbouw groeit”, zegt Gerssen. “Toch kunnen we daarmee de toenemende woningvraag onvoldoende opvangen. We hebben meer woningen én de juiste woningen nodig. Op de juiste locatie en met de lokale vraag als vertrekpunt zonder ons volledig blind te staren op het starterssegment. Dat verruimt de markt namelijk niet echt en het draagt zeker niet bij aan de noodzakelijke doorstroming.”

Sterke toename uitponden

Opvallend in de NVM-cijfers is verder het ‘uitponden’, de verkoop van woningen die eerder werden verhuurd. NVM-makelaars geven in een onderzoek van brainbay aan dat ze de stijging in de uitpondcijfers van het Kadaster te herkennen. Ze zien deze trend in de eerste helft van 2024 doorzetten. Ook huurplatform Pararius signaleerde dat meer verhuurders hun huizen uitponden.

Uit het onderzoek en analyse van 9.000 uitgeponde woningen blijkt dat vier op de vijf makelaars een sterke toename van het aantal uitpondingen zien in vergelijking met de tweede helft van 2023. De voornaamste uitkomst is dat 25% van alle uitgeponde woningen een markthuur heeft binnen de prijsgrenzen van het middenhuursegment, oftewel minder dan € 1.160. De Wet betaalbare huur, waarmee meer huurwoningen onder het puntensysteem met maximale huur gaan vallen, werd eind juni definitief aangenomen en is per 1 juli ingegaan.

‘Desastreus effect’

Veel particuliere beleggers realiseren niet meer het noodzakelijke rendement en verkopen hun huurwoningen, zelfs als deze al in het middensegment werden verhuurd. Zo verdwijnen er veel huurwoningen, die eigenlijk op basis van vraag en aanbod al een relatief betaalbare huur hebben, naar de koopsector, stelt NVM.

“De woningen die eerder werden verhuurd maar nu worden verkocht, gaan de bestaande koopwoningmarkt niet echt helpen. Dat is een druppel op een gloeiende plaat. De groepen die zijn aangewezen op de huursector profiteren ook niet van de uitpondingen. Deze groepen zijn, met een midden- of lager inkomen, namelijk vaak niet in staat, de woningen die ze eerder huurden, in de koopsector te financieren. En voor huurders die zoeken in de middenhuur heeft het wel een desastreus effect want het huuraanbod wordt nog kleiner”, aldus Gerssen.

 


Makelaarsland: fors meer overbiedingen en bezichtigingen

Ook Makelaarsland, dat de cijfers over juni presenteert, constateert een sterke toename van het aantal overbiedingen. Meer bieden dan de vraagprijs lijkt de nieuwe standaard te worden. Sinds begin 2023 is het aantal biedingen boven de vraagprijs niet zo hoog geweest als in de afgelopen maand. In juni was 77% van de biedingen op of boven de vraagprijs, tegenover 23% onder de vraagprijs. Begin 2023 jaar was deze verhouding bijna omgekeerd, met slechts 25% van de biedingen op of boven de vraagprijs.

Ook het aantal bezichtigingen per woning nam sterk toe. Waar in het eerste kwartaal van dit jaar 9,5 bezichtigingen per woning zijn geregistreerd, lag dit aantal in het tweede kwartaal op maar liefst 10,8 bezichtigingen. Daarnaast was de verkooptijd in tijden niet zo kort als in afgelopen maanden. Zowel in grote steden, als in de rest van Nederland, is de woningmarkt nóg krapper geworden.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/nvm-meer-huizen-verkocht-tegen-hogere-prijzen/