Algemeen

Funda index: dalend koopvertrouwen, vaker eerst kopen, dan verkopen

funda index

Het aantal woningzoekers dat vertrouwen heeft een geschikte koopwoning te vinden, is in het tweede kwartaal sterk afgenomen. Het aantal mensen dat de intentie heeft een woning te kopen is juist toegenomen. Dat blijkt uit de funda Index.

In die index, waarmee het huizenplatform elk kwartaal meet hoe bezoekers de woningmarkt ervaren, is dat koopintentie toegenomen met 8,1 punten en het koopgedrag met 6,6 punten. Het koopvertrouwen nam zowel op kwartaalbasis (-14 punten) als op jaarbasis (-22 punten) significant af. 100 punten is op de index een neutrale score.

Eerst kopen, dan verkopen

Als onderbouwing voor het afnemende vertrouwen geven de meeste respondenten aan dat de woningvoorraad achterblijft bij de vraag. Het vertrouwen van huiseigenaren dat ze hun huis succesvol zullen verkopen stijgt voor het vijfde kwartaal op rij.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: funda

Verder blijkt uit de funda index dat veel meer huiseigenaren het afgelopen kwartaal eerst een nieuw huis wilden kopen voordat ze hun huidige woning verkopen. 30% van de respondenten geeft aan eerst een nieuw huis te willen kopen. Een jaar geleden was dit 19%.

‘Flink overbieden is de norm’

In het afgelopen kwartaal kwamen er voor het eerst in een jaar tijd weer meer woning op funda bij dan het vorige kwartaal (+12% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024). Dat is echter nog geen reden voor woningzoekers om positiever gestemd te zijn; zij hebben het gevoel dat het aanbod nog afneemt. Het aanbod lag dan ook 3,5% lager dan in het tweede kwartaal van 2023.

Het vertrouwen in het vinden van een woning blijft verder afnemen. Bovendien is een derde van de respondenten van mening dat flink overbieden (10% tot 20%) de norm is. In het afgelopen kwartaal werden inderdaad twee op de drie woningen boven de vraagprijs verkocht, blijkt uit cijfers van de NVM. Een kwartaal eerder was dit nog 56% en een jaar eerder 39%.

Ondanks een toename van het aanbod van woningen op funda, worden woningen sneller verkocht. Zoals aangegeven door de NVM is het aantal dagen dat een woning te koop staat in het afgelopen kwartaal significant gedaald. Dit beïnvloedt de koopintentie echter niet negatief.

‘Meer beweging bij 55+’ers’

“De vraag naar woningen blijft onverminderd groot. Het achterblijven van de woningvoorraad zorgt ervoor dat huizenprijzen blijven stijgen en dat de betaalbaarheid voor veel huishoudens steeds meer onder druk komt te staan,” aldus Joost Dop, CEO van funda. “Dit is ook terug te zien in het zoekgedrag van fundabezoekers. Het is duidelijk dat consumenten bereid zijn meer concessies te doen, bijvoorbeeld door in te leveren op vierkante meters of door ook buiten een bepaald gebied een tweede zoekopdracht te doen.”

“Consumenten zijn bereid meer concessies te doen, bijvoorbeeld door in te leveren op vierkante meters.”

– Joost Dop, CEO funda

“Bij de categorie 55+ zien we in het afgelopen kwartaal meer bereidheid om te bewegen op de huizenmarkt. De helft van de respondenten in deze categorie geeft aan de intentie te hebben om op korte termijn te verhuizen. Het gedrag van de miljoenen consumenten die maandelijks ons platform bezoeken, vormt een waardevolle barometer. Met deze data willen we wonend Nederland vooruit helpen.”

De relatief grote huizen die de categorie 55+ achterlaat (gemiddeld vier slaapkamers, ongeveer de helft vrijstaand of twee-onder-één-kap), kunnen bijdragen aan een verbeterde doorstroom voor woningzoekenden. Bij navraag waar deze groep funda index-respondenten mee geholpen zou zijn, blijken levensloopbestendigheid, minder vierkante meters en een tuintje hoog op de wensenlijst te staan. Opvallend is dat de wens om dichtbij vrienden of familie te wonen niet hoog scoort.

Lees ook: ‘Funda stopt met ontwikkeling eigen hypotheekproduct’

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/funda-index-dalend-koopvertrouwen-vaker-eerst-kopen-dan-verkopen/