Algemeen

‘Links’ trapt campagne af met speerpunten woningbouw en leefbaarheid wijken

gemeenteraadsverkiezingen

Meer betaalbare woningen en betere leefbaarheid in de wijken. Dit zijn twee speerpunten van SP en PvdA in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart.

De campagneaftrap van de linkse partijen afgelopen weekend laat zien dat de crisis op de woningmarkt net als in 2018 een sleutelrol gaat spelen in de strijd om de kiezer in de komende gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA legt daarbij meer de nadruk op woningbouw en de SP op de wijken. Ze zetten zich met hun actiepunten naar eigen zeggen af tegen het beleid van de partijen die ook zijn vertegenwoordigd in het kabinet (VVD, D66, CDA en ChristenUnie).

PvdA: Meer betaalbare woningen

In Den Bosch riep PvdA-leider Lilianne Ploumen op tot het bouwen van meer betaalbare woningen. Volgens haar maken de lokale bestuurders verkeerde keuzes en worden er te dure woningen gebouwd. Ze sprak onder meer van een ‘goudkust’ in Den Bosch, maar “verkeerde keuzes worden op veel meer plekken gemaakt”, bijvoorbeeld in Amsterdam. De PvdA heeft een manifest opgesteld om meer betaalbare woningen in gemeenten beschikbaar te krijgen.

“Natuurlijk zeggen alle partijen nu dat dit woonverkiezingen zijn: D66, CDA en zelfs de VVD”, zegt Henk Nijboer, PvdA-woordvoerder wonen in de Tweede Kamer, zaterdag in Den Bosch. “Maar het zeggen is niet hetzelfde als er wat aan doen.”

Ploumen verwijt de landelijke regeringspartijen niet goed te luisteren naar wat mensen nodig hebben. Ze wijst ook op de bezuinigingen in de jeugdzorg en de mogelijke sluiting van de kinderhartchirurgie in Groningen. “De plannen van het nieuwe kabinet zullen de ongelijkheid in de samenleving niet verkleinen. Het moet echt socialer en eerlijker”, zegt Ploumen.

SP: Buurten verdienen meer aandacht

In Heerlen zei SP-leider Lilian Marijnissen dat de landelijke regeringspartijen niet zien wat mensen echt nodig hebben. Vooral de problemen in buurten verdienen volgens haar meer aandacht. Politici kijken daar steeds meer van weg, vindt Marijnissen. “Ze spreken over de wooncrisis, de klimaatcrisis, maar voor heel veel mensen in de buurt is het altijd crisis.”

Marijnissen noemt het verder onbegrijpelijk dat minister Kaag gisteren liet weten dat compensatie voor de gestegen energieprijzen er waarschijnlijk niet inzit, omdat volgende generaties daar dan de rekening van krijgen.


Hoogte energierekening bijna verdubbeld

Huishoudens betalen gemiddeld € 1.321 meer voor hun energierekening in vergelijking met vorig jaar, dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het onderzoek geeft aan dat een huishoudens met een gemiddeld energieverbruik (1.169 m3 gas en 2.479 kWh) in totaal € 2.800 kwijt is aan gas en elektra. Dit is een stijging van 86%. Voor huiseigenaren met een hoger verbruik kan dit percentage oplopen naar 95,7%.

Bij Eigen Huis komen er wekelijks telefoontjes binnen van verontruste leden die aangeven dat hun rekening met honderden euro’s omhoog is gegaan. Ze vragen zich af hoe het zit met de compensatieregeling van het kabinet. Uit eerder onderzoek van de vereniging blijkt dat bijna driekwart van de huiseigenaren zich zorgen maakt over de gestegen gasprijzen. 19% neemt hierdoor (versneld) verduurzamingsmaatregelen.


 

GroenLinks wil belasting op leegstand

GroenLinks ziet het liefst dat een dwingendere aanpak van de leegstand nationaal wordt ingevoerd. In een speciale ‘woonmeet-up’ in Den Haag als aftrap van de gemeenteraadsverkiezingen riep GroenLinks-voorman Jesse Klaver het kabinet op om een belasting in te voeren op leegstand. “De wooncrisis gaat over meer dan bouwen, bouwen, bouwen”, aldus Klaver zondag, verwijzend naar de VVD-campagneleus. “Het gaat over een eerlijke verdeling van onze woningen.” Als het aan GroenLinks ligt, krijgen gemeenten straks de bevoegdheid om een forse taks op te leggen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/linkse-partijen-trappen-campagne-af-voor-woonverkiezingen/