Algemeen

77% huishoudens boven prijsplafond energie

elektriciteit

Ruim drie kwart van de Nederlandse huishoudens zit qua energieverbruik boven het prijsplafond.  In gas blijven de meeste huishoudens rond of zelfs onder het plafond.

Zoals het er nu naar uitziet, gaat de overheid het plafond vaststellen op 2400 kWh elektriciteit en 1200 m3 gas per jaar. Qua gas zitten de meeste huishoudens daar in de buurt of zelfs onder. Ongeveer de helft verbruikt niet meer dan 1500 m3 gas per jaar, berekende energiebedrijf Zonneplan.

Lees verder onder de afbeelding:

prijsplafond

Als het gaat om stroomverbruik is de situatie heel anders, schetst Zonneplan. Slechts 15% blijft met een verbruik van tussen de 2000 en 2500 kWh per jaar onder het plafond. Drie kwart verbruikt meer dan 2500 kWh per jaar. 18% komt zelfs boven de 5000 kWh uit.

Cv-ketel goedkoper dan warmtepomp

Dat maakt dat het voor veel consumenten financieel aantrekkelijker is om gas te verbruiken dan elektriciteit. Vergelijkingssite Slimster maakte eerder deze week al de berekening dat een huishouden met een cv-ketel door het prijsplafond bijna €900 goedkoper uit zijn dan wanneer ze een warmtepomp hebben.

Lees ook: Hybride warmtepomp wordt de norm vanaf 2026

Dat strookt niet met het ‘warmtepompplan’ van minister de Jonge van Volkshuisvesting. Hij wil huizenbezitters verplichten om vanaf 2026 een (hybride) warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel aan vervanging toe is. dat draagt bij aan verduurzaming van woningen op de lange termijn, aldus de minister.

Zeven op de tien ziet niets in warmtepomp

Uit een onderzoek van Kadasterdata.nl blijkt dat zeven op de tien woningbezitters het plan voor verplichte (hybride) warmtepompen niet zien zitten. Voor een deel ligt dat aan de initiële kosten: 55% vindt de aanschaf van zo’n apparaat te duur. Dat staat nog los van de kosten voor elektriciteit.

Te weinig ruimte

Maar dat is niet het enige bezwaar. Bijna de helft van de 1069 ondervraagden vindt zijn of haar woning niet geschikt voor plaatsing van een (hybride) warmtepomp. De installatie van een warmtepomp vraagt om ruimte voor de binnen- en buitenunit van de installatie. Vooral eigenaren van appartementen (70%) en bovenwoningen (71%) vinden dat ze daarvoor te weinig plek hebben. Bungaloweigenaren zien nog het meest in een warmtepomp; 74% geeft aan dat ze hun woning daarvoor geschikt vinden.

Lees verder onder de afbeelding:

prijsplafond

Cv-ketel op tijd vervangen

Mocht het beleid rond een verplichte warmtepomp doorgaan, dan zegt 45% daar wel een oplossing voor te hebben: gewoon de cv-ketel vlak vóór 2026 vervangen.

Desondanks zeggen de meeste Nederlanders wel bereid zijn te verduurzamen. 94% staat daarvoor open. Het gaat dan vooral om maatregelen zoals zonnepanelen plaatsen of betere isolatie.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/77-huishoudens-boven-prijsplafond-energie/