Stekker uit pilot Duurhuur; slechts zeven hypotheken afgesloten
De pilot Duurhuur van NHG, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING en Vereniging Eigen Huis is per 22 september gestopt. Sinds de start in januari vorig jaar zijn er slechts zeven speciale hypotheken afgesloten.
Bij de proef konden huurders extra geld lenen om voor dezelfde maandlasten over te stappen naar een koophuis. De pilot Duurhuur zou maximaal twee jaar lopen of tot 1.000 hypotheekverstrekkingen. Maar door de stijgende hypotheekrente is het voor veel duurhuurders helemaal niet meer voordeliger om de overstap te maken, ook niet met een beetje hulp.
Een positief effect volgens de initiatiefnemers is dat veel huurders die naar aanleiding van de pilot informeerden naar woningfinanciering binnen de normale leennormen, toch geholpen konden worden.
Verschil woonlasten huurders en kopers steeds kleiner
Duurhuur richtte zich op huurders die al jarenlang veel meer huur betaalden dan wat zij volgens de kaders aan hypotheeklasten zouden mogen dragen. Met de betaalde huur als uitgangspunt was het mogelijk om – onder aanvullende voorwaarden – extra te lenen. Zo kwam een koopwoning alsnog binnen bereik.
Echter; sinds de start van de pilot zijn de woonlasten voor een eigen woning flink gestegen. Gevolg is dat de woonlasten van huurders en kopers dichterbij elkaar zijn gekomen. Vanwege de veranderde marktomstandigheden zijn de kosten voor een koopwoning omhooggegaan en kan de beoogde extra leenruimte niet langer op een verantwoorde manier worden gerealiseerd. De meerwaarde van de pilot is daardoor sterk afgenomen.
Honderden deelnemers pilot Duurhuur toch geholpen
Toch waren er ook positieve uitkomsten van het experiment. Honderden huurders bleken de proef helemaal niet nodig te hebben om een huis te kopen. Uit een peiling van hypotheekverstrekker BLG Wonen bleek dat bijna 40% voor een standaard hypotheek in aanmerking kwam.
“Veel mensen hadden zichzelf onderschat op de woningmarkt”, zegt de VEH-woordvoerder. “Ze hadden eerder alleen een gratis online rekentool geraadpleegd, maar die geven hele grove schattingen.” Tijdens een gesprek met een echte hypotheekadviseur kwamen ze erachter dat ze veel meer financiële mogelijkheden hadden dan gedacht.
Carla Muter, voorzitter Raad van Bestuur NHG: “We vinden het jammer dat de pilot Duurhuur niet het effect heeft gehad zoals we met elkaar voor ogen hadden. Dat enkele honderden huurders zich vanwege deze pilot realiseerden dat ze toch een woning kunnen financieren, is natuurlijk wel een mooi resultaat. Dit onderstreept nog eens hoe belangrijk het is dat duurhuurders de weg naar de hypotheekadviseur weten te vinden.”
Hypotheek Visie: geldverstrekkers bang voor overcreditering
Adviseurs van Hypotheek Visie (geen deelnemer aan de pilot) zijn een andere mening toegedaan: in juni meldden zij dat de proef niet van de grond komt omdat geldverstrekkers nog altijd bang zijn voor overcreditering. “Ik heb twee keer een poging gedaan, maar er wordt altijd wel een reden gevonden om het niet te doen”, aldus Joyce Nijkamp, financieel adviseur en franchisenemer bij Hypotheek Visie in Tilburg.
NHG: Pilots belangrijk om nieuwe oplossingen te testen
NHG en de marktpartijen werken vaker samen om innovatieve hypotheekproducten te ontwikkelen. Doel is om zoveel mogelijk drempels weg te halen die consumenten ervaren bij het krijgen van verantwoorde woningfinanciering. “De woningmarkt is continu in beweging en we staan voor grote uitdagingen. Pilots zijn belangrijk om nieuwe oplossingen te testen. Samen met onze partners blijven we dan ook oplossingen zoeken voor de uitdagingen op de woningmarkt”, aldus Muters.
Bron: https://vastgoedactueel.nl/stekker-uit-pilot-duurhuur-slechts-zeven-hypotheken-afgesloten/