Algemeen

Woonduur stijgt: 1 op de 8 tachtigplussers woont al halve eeuw op hetzelfde adres

woonduur

De gemiddelde woonduur – de tijd die mensen op hun huidige adres wonen – neemt toe. Zo woont 1 op de 8 tachtigplussers al meer dan 50 jaar op dezelfde plek. Ook blijkt dat de helft van de kinderen nog nooit is verhuisd. Dat meldt het CBS.

Dat percentage is het hoogst in Staphorst, waar bijna 1 op de 3 tachtigplussers al minimaal een halve eeuw niet is verhuisd. Ook in de Twentse gemeenten Dinkelland, Tubbergen en Losser zijn die percentages hoog, met respectievelijk 27, 26 en 25 procent.

Begin 2023 was de doorsnee woonduur het hoogst bij 78-jarigen. Zij woonden op dat moment bijna 25 jaar op hun huidige adres. Bij minstens 1 op de 8 tachtigplussers was dit 50 jaar of langer. De woonduur neemt vooral toe naarmate mensen ouder worden. Vooral in Twente, Limburg en Noord-Brabant blijven ouderen vaak lang in hun huis wonen.

Volendammers wonen het langst op dezelfde plek

Gekeken naar alle leeftijdsgroepen wonen inwoners van de gemeente Volendam-Edam het langst op dezelfde plek. In doorsnee verhuizen ze eens in de 14 jaar. Kort daarna komen de Limburgse plaatsen Stein en Beesel en de eerdergenoemde gemeenten Tubbergen en Dinkelland, waar inwoners zo’n 13 jaar in hetzelfde huis blijven zitten.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Bron: CBS

1 op de 2 kinderen verhuisde nog nooit

Wanneer jongeren 18 jaar zijn, daalt de woonduur omdat zij vanaf die leeftijd vaak het ouderlijk huis verlaten. Bijvoorbeeld omdat zij op zichzelf of met anderen gaan wonen, zoals in een studentenhuis. Jonge vrouwen verlaten vaak eerder het ouderlijk huis dan jonge mannen. Hierdoor hebben 18- tot 27-jarige vrouwen vaak een kortere woonduur dan mannelijke leeftijdsgenoten.

Begin 2023 was 1 op de 3 kinderen tot 18 jaar die in Wassenaar of Bloemendaal woonden nog nooit verhuisd. In Urk, Tubbergen en Staphorst gold dat voor 2 op de 3 kinderen. Landelijk gezien is 1 op de 2 kinderen nooit verhuisd, meldt het CBS.

Woonduur per gemeente

Op Vlieland en in Groningen en Wageningen hebben inwoners de kortste woonduur: 4 jaar. Andere gemeenten met een relatief korte woonduur zijn Utrecht, Amsterdam, Diemen en Delft (5 jaar). In Volendam-Edam hebben inwoners de langste woonduur (14 jaar), gevolgd door Dinkelland, Tubbergen, Stein en Beesel (13 jaar).

De woonduur per gemeente is sterk afhankelijk van de leeftijd van de inwoners. Dit is een reden waarom de woonduur in stedelijke gebieden korter is. Een korte woonduur kan ook komen door de aantrekkingskracht van de gemeente, de aanwezigheid van onderwijsinstellingen, werkgelegenheid of door grote nieuwbouwprojecten.

Bejaarde mannen wonen langer op hetzelfde adres

Tot 70 jaar gaat de woonduur van mannen en vrouwen ongeveer gelijk op. Tussen de 30 en 65 jaar hebben vrouwen een iets langere woonduur dan mannen. Dit komt vooral voor in heterorelaties, waarin vrouwen vaak jonger zijn dan hun partner.

Vanaf 70-jarige leeftijd ontstaat er een verschil. Mannen wonen vanaf dat moment langer op het huidige adres dan hun vrouwelijke partner. Dit komt omdat vrouwen vaak langer leven dan de man. Als de man overlijdt, verhuist de vrouw die achterblijft over het algemeen vaak naar een kleinere woning of naar een instelling.

Bron: CBS

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/woonduur-stijgt-1-op-de-8-tachtigplussers-woont-al-halve-eeuw-op-hetzelfde-adres/