Algemeen

Hypotheekmarkt bereikt hoogste niveau sinds 2022

hypotheekmarkt tweede kwartaal

De hypotheekmarkt heeft in het tweede kwartaal van 2024 het hoogste niveau sinds 2022 bereikt. De voorzichtig stijgende lijn van eerder maakt in het tweede kwartaal plaats voor stevige groei.

Ten opzichte van het tweede kwartaal in 2023 groeit de hypotheekomzet met 28,3%. Ook vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar steeg de hypotheekomzet afgelopen kwartaal: met 17,0%. Twee jaar geleden bereikte de hypotheekomzet een voorlopig hoogtepunt. Nu is de markt weer terug op dat niveau.

Ook het aantal afgesloten hypotheken steeg sterk, met 16,9% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. Deze stijging wordt grotendeels veroorzaakt door sterke groei onder de doorstromers. De hypotheekomzet steeg vooral onder deze groep, met 31,4% ten opzichte van een jaar eerder.

Herstel hypotheekomzet over- en bijsluiters

Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van consultancy- en technologiebedrijf IG&H. Daarin staat verder dat de hypotheekomzet door over- en bijsluiters zich na herhaaldelijke dalingen significant herstelt. De omzet onder deze groep is gestegen met 26,1% ten opzichte van vorig jaar. Dit duidt er volgens IG&H op dat het weer interessanter wordt om over en bij te sluiten. Dit kan duiden op een groei van de hypotheekomzet uit verbouwingen voor onder andere verduurzaming. De omzet in deze categorie is nog niet op het niveau van 2022.

Eerder constateerde Hypotheken Data Netwerk al een relatief drukke zomer op de hypotheekmarkt.

Banken verstevigen positie als marktleider

Door de sterke groei van het marktaandeel van starters (5,8 procentpunt) groeit de dominantie van de banken als hypotheekaanbieders. Deze sterke groei betekent voor de banken het hoogste marktaandeel (58,5%) op de hypotheekmarkt sinds het derde kwartaal van 2019. De groei van de banken gaat grotendeels ten koste van de buitenlandse partijen en verzekeraars. Met name het verder afnemende marktaandeel van de verzekeraars valt op.

Florius de grootste stijger

Florius voert in het tweede kwartaal de groep stijgers aan met een groei van 0,9 procentpunt. Wel valt op dat de algehele groei onder de vijf sterkste stijgers aanzienlijk lager is dan in het eerste kwartaal. Er vinden weinig grote veranderingen plaats. Na de groei in het eerste kwartaal behoudt ABN AMRO haar tweede plaats. ABN Amro zag de verkoop van hypotheken groeien.

Ondanks het groeiende marktaandeel (0,7 procentpunt) staat ING  op de derde plaats. Ook het aandeel van Rabobank (eerste plaats) groeit weer.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/hypotheekmarkt-tweede-kwartaal-hoogste-niveau-sinds-2022/