Algemeen

21% meer bouwvergunningen afgegeven

bouwvergunningen

In het tweede kwartaal van 2024 zijn 18.800 bouwvergunningen voor nieuwe woningen afgegeven. Dat zijn er 3.300 meer (21%) dan in hetzelfde kwartaal in 2023.

Het is het hoogste aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwkoopwoningen sinds 2021, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hierdoor zullen over enkele jaren meer nieuwbouwwoningen beschikbaar komen. De periode vanaf het verlenen van de vergunning tot het afronden van de bouw is doorgaans zo’n twee jaar, schrijft het CBS.

In de lift na dieptepunt 2023

De bouwvergunningen zitten dus weer in de lift, nadat in de afgelopen jaren steeds een daling te zien was. Het dieptepunt was vorig jaar, toen over het hele jaar 55.000 vergunningen werden afgegeven. In 2022 was dat nog 64.000 vergunningen over het hele jaar.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

bouwvergunningen

Ook het aantal woningen per vergunning neemt toe. Gemiddeld worden per vergunning meer dan tien woningen afgegeven. Veel nieuwe huizen vallen onder een groter project.

Sinds 2021 neemt het aantal vergunningen toe voor de bouw van 25 woningen of meer. Vergunningen voor de bouw van tussen de 2 en 25 woningen nemen af. Meer dan de helft van de vergunningen wordt aangevraagd voor de bouw van één woning.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

bouwvergunningen

Stijgende bouwkosten

De bouwkosten zijn in het tweede kwartaal sterk gestegen. In de afgelopen drie maanden stegen de bouwkosten voor de nieuwbouwsector met 25% naar €3,5 miljard. Voor het verbouwen van bestaande woningen daalden de bouwkosten juist met 23% naar €474 miljoen.

Vorig jaar zijn er 73.000 nieuwbouwwoningen gebouwd. Daar bovenop komen nog nieuwe woningen die vrijkomen door bijvoorbeeld transformatie van kantoren of winkels en splitsing van woningen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/21-meer-bouwvergunningen-afgegeven/