Algemeen

Alleenstaande starter: anderhalve ton eigen geld nodig voor appartement

Independer onderzoek eigen geld

Voor een appartement moet een alleenverdiener van jonger dan 35 met een modaal salaris momenteel gemiddeld zo’n € 157.000 eigen geld inleggen. In meer dan 25% van de gemeenten is zelfs meer dan twee ton eigen inleg nodig om als alleenstaande starter een gemiddelde eengezinswoning te kunnen kopen. Dit blijkt uit de Eigen Geld Kaart van Independer op basis van data van Calcasa.

Hierdoor denken steeds minder starters binnen twee jaar een huis te kunnen kopen. Onderzoek dat Q&A Research in opdracht van Independer heeft uitgevoerd toont aan dat niet meer dan 13% van de ondervraagden verwacht binnen twee jaar een huis te kunnen kopen. Dit aandeel lag vorig jaar nog op 34%. Bovendien twijfelt ruim 6 op de 10 ooit zelf huiseigenaar te worden. Als voornaamste redenen worden de hoge vraagprijs in combinatie met het benodigde eigen geld genoemd.

25.000 appartementen verkocht

Het afgelopen half jaar werden er zo’n 25.000 appartementen verkocht in Nederland voor een gemiddelde prijs van € 362.264. Een alleenstaande starter van jonger dan 35 jaar heeft om een appartement te kunnen kopen – naast een maximale hypotheek – gemiddeld € 157.372 eigen inleg nodig om zo’n woning van gemiddeld 86,8 vierkante meter te kunnen kopen.

In een ruim kwart van de gemeenten is zelfs meer dan twee ton eigen inleg nodig om als alleenstaande een eengezinswoning te bemachtigen. Eenverdieners zijn daardoor volgens Independer haast kansloos op de woningmarkt.

Bron: Independer

Grote verschillen

Wel zijn er grote verschillen per gemeente. De huizenprijzen lopen flink uiteen en daarmee ook de benodigde eigen inleg. Zo moet een alleenstaande starter in Amsterdam voor een gemiddeld appartement van 76m2 ruim vier ton aan eigen geld inbrengen. Wassenaar (€ 329.216) en Bloemendaal (€ 322.251) maken de duurste top-3 compleet.

Uitschieters aan de onderkant van de lijst zijn in Limburg te vinden. In Kerkrade (€ 5.329), Beesel (€ 5.356), Brunssum (€ 5.449) en Bergen (€ 5.884) is het minst eigen geld nodig om een gemiddeld appartement aan te kopen.

Ook op provinciaal niveau zijn de verschillen groot. In Drenthe moet voor een appartement van gemiddeld 94m2 € 78.756 eigen geld ingebracht worden. In Noord-Holland moet een alleenstaande starter de grootste spaarpot hebben. Daar is voor een appartement van gemiddeld 79m2 een eigen inleg van € 300.905 nodig.

Tweeverdieners moeten € 45.000 meebrengen

Naast het bedrag dat alleenstaande starters zelf moeten bijdragen, is ook onderzocht hoe de situatie voor tweeverdieners is. Stellen waarvan beide partners een modaal inkomen hebben, moeten gemiddeld € 45.771 inleggen voor een gemiddelde eengezinswoning van 144m2.

Ook voor deze groep starters geldt dat er regionaal grote verschillen zijn. Zo hebben koppels gemiddeld € 840.687 eigen geld nodig om in Bloemendaal een gemiddeld rijtjeshuis te kopen. Ook in Laren (NH) is meer dan acht ton eigen bijdrage nodig. Wassenaar komt met een bedrag van € 562.626 op de derde plaats van duurste gemeenten.

Independer noemt het opvallend dat de top-10 van meest voordelige gemeenten over Nederland zijn verspreid. Daarbij is Edam met een eigen inleg van € 4.500 de lijstaanvoerder. In deze lijst zijn de verschillen klein, want in Drimmelen, op plek 7 in de top-10, moeten tweeverdieners € 4.502 zelf inleggen.

In de provincie Utrecht is gemiddeld 185.000 euro eigen geld nodig om een eengezinswoning te kopen. Daarmee is deze provincie de duurste voor tweeverdienende starters. Een schril contract met Groningen waar het gemiddelde op € 6.588 ligt.

Bron: Independer

‘Starters stellen levenskeuzes uit’

De hoge prijzen, gekoppeld aan de woningnood, stelt meer dan de helft van de starters belangrijke levensgebeurtenissen zoals samenwonen, trouwen of kinderen krijgen uit. Dat meldt ING in een rapport over de huizenmarkt. Bijna de helft stelt bijvoorbeeld het krijgen van kinderen minstens twee tot drie jaar of langer uit.

Van de thuiswonende starters zegt 66% graag uit huis te willen, maar dat niet te kunnen. Daarnaast stelt 75 procent dat het onontkoombaar is dat beide partners blijven werken als er eenmaal een woning is gekocht.

‘Dat jongeren levensgebeurtenissen uitstellen door de woningnood, heeft grote impact op hun leven, maar ook op de maatschappij. Denk aan later samenwonen, later kinderen en moeilijker van baan kunnen wisselen. Naast het gegeven dat het moeilijk is om een woning te bemachtigen speelt mogelijk ook mee dat beide inkomens nodig zijn waardoor de animo voor kinderen mogelijk ook wordt geremd’, aldus ING.

Machteloos en gefrustreerd

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat twee derde van de starters die levensgebeurtenissen hebben moeten uitstellen zich hierdoor machteloos en gefrustreerd voelt. Slechts 2 procent ervaart hier geen negatieve emoties bij, zo stelt ING in het rapport.

Dat jongeren moeilijk een geschikte koopwoning kunnen vinden is al langer een probleem, maar het is volgens de bank de laatste maanden wel verergerd. Desondanks blijven de potentiële kopers hoge verwachtingen van een woning hebben. Ze willen een huis dat minstens drie slaapkamers heeft, in een veilige buurt ligt en dicht bij werk is gelegen. Het liefst heeft de woning ook een buitenruimte zoals een balkon of een tuin. Bijna een kwart zou een tiny house eventueel overwegen, maar ruim de helft (60 procent) ziet dit niet zitten. Ook het delen van een woning zien ze niet zitten.

Bron: Independer, ING

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/alleenstaande-starter-anderhalve-ton-eigen-geld-nodig-voor-appartement/