Algemeen

Daling hypotheekrente zet voorlopig door

daling hypotheekrente

De daling van de hypotheekrente die eind juli begon, gaat voorlopig door. Dat verwachten De Hypotheekshop en Van Bruggen Adviesgroep. Hoewel de verlagingen per geldverstrekker vaak klein zijn, volgen ze elkaar wel in een snel tempo op.

Ongeveer 80% van de geldverstrekkers past momenteel elke twee weken de tarieven voor de hypotheekrente aan, meldt De Hypotheekshop.

Wie medio augustus de rente voor 20 jaar wilde vastzetten met NHG, betaalde gemiddeld 4,14% rente. Nu, in september, ligt dat tarief op gemiddeld 3,98%. In oktober vorig jaar betaalden consumenten nog gemiddeld 4,72% voor een hypotheek van 20 jaar vast met NHG.

Lees verder onder de grafiek:

daling hypotheekrente
Bron: De Hypotheekshop

Daarnaast ligt de overbruggingsrente nu onder de 5%. Dat is belangrijk voor doorstromers en kan daarmee een positieve invloed hebben op de doorstroming van de woningmarkt, zegt De Hypotheekshop.

Begin deze maand bleek dat de drukte op de hypotheekmarkt afgelopen zomer is toegenomen. Vergeleken met een jaar eerder, was het aantal hypotheken dat in augustus werd afgesloten 15% hoger.

Daling hypotheekrente door lagere inflatie

De hypotheekrente daalt vooral vanwege de dalende rente op de kapitaalmarkt, geeft Van Bruggen Adviesgroep aan. Die rentes zijn gebaseerd op inflatieverwachtingen. De verwachting van beleggers en investeerders is dat de inflatie voorlopig daalt. Daarom verstrekken ze leningen tegen een lagere rente aan banken, die dit weer doorberekenen in de tarieven voor klanten.

Ondanks de dalingen blijft de keuze voor de renteperiode stabiel, zegt De Hypotheekshop. De gemiddelde rentevaste periode is al maanden ongeveer 12,5 jaar. Dit lijkt voorlopig ook niet te veranderen, aangezien het verschil tussen 10 en 20 jaar vast juist groter is geworden het afgelopen jaar. Opvallend is dat het 10-jaars tarief nu het 5-jaars tarief nadert en sommige geldverstrekkers zelfs een lagere rente voor 10 jaar bieden dan voor 5 jaar.

Hypotheek met dagrente

Consumenten kunnen profiteren van de dalende hypotheekrente door te kiezen voor een aanbieder met dagrente, zegt De Hypotheekshop. Daarvoor geldt doorgaans een extra heffing, maar toch kan het voordelig zijn als de rente na het uitbrengen van de offerte verder daalt. Een andere optie is om te kiezen voor een korte rentevaste periode, per maand of voor een jaar, en later eventueel de rente voor een langere periode vast te zetten.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/daling-hypotheekrente-zet-voorlopig-door/