Algemeen

Investeerdersgroep neemt bijna 3.000 huurwoningen over van ERES

Investeerdersgroep neemt bijna 3.000 huurwoningen over van ERES

De Canadese vastgoedbelegger ERES verkoopt bijna de helft van zijn woningvoorraad. Een kleine 3.000 huurwoningen wordt overgenomen door een internationale investeerdersgroep. De opbrengst bedraagt zo’n € 695 miljoen.

De investeerdersgroep staat onder leiding van het Amerikaanse TPG Angelo Gordon, en bestaat verder uit het Canadese Dream en het Nederlandse Stadium Capital Partners. De afronding van de overname is naar verwachting begin volgend jaar.

Het gaat om zo’n 3.000 eengezins- en familiewoningen in een kleine 90 Nederlandse gemeenten. De investeerders, die naar eigen zeggen allemaal over aanzienlijke lokale marktbronnen en expertise beschikken, zeggen de woningen te gaan beheren en exploiteren.

‘Eersteklas woonervaring bieden’

TPG Angelo Gordon is al langer actief in Europa, met ervaring in 13 landen en een netwerk van ruim 50 Europese operationele partners. Anuj Mittal, Head of Europe Real Estate van TPG Angelo Gordon, zegt zeer bekend te zijn met de portefeuille. “Samen met onze partners zetten we ons in om huurders een eersteklas woonervaring te bieden, in huizen die ze hun eigen kunnen noemen.”

Hoge schuldgraad

In juni kondigde ERES al aan de gehele woningvoorraad van de hand te willen doen. Het ging toen nog om 6.900 appartementen en rijtjeshuizen. Als reden noemde CEO Mark Kenney de ongunstige rentesituatie en de nieuwe huurregels in Nederland.

Nu blijkt echter dat het bedrijf kampt met een hoge schuldgraad, aldus het Financieele Dagblad: die bedroeg eind juni ruim 56%. De megadeal moet een verlaging van de schuldgraad naar 33% tot 35% opleveren. ERES zou daarmee o.a. uitstaande hypotheekschulden willen aflossen.

Van het totale Nederlandse vastgoedbezit van ERES zijn er in juli al ruim 500 woningen verkocht aan Rubens Capital Partners (RCP) en Vivet, meldde het FD. Met de nu aangekondigde deal blijven er nog iets meer dan 3.000 woningen over. ERES was niet voor commentaar bereikbaar.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/investeerdersgroep-neemt-bijna-3-000-huurwoningen-over-van-eres/