Algemeen

Woningbouwers verwachten eindsprint in laatste kwartaal

Woningbouwers verwachten eindsprint in laatste kwartaal

WoningBouwersNL en nieuwbouwverzekeraar Woningborg verwachten na analyse van nieuwe data over woningbouw een flinke groei in het aantal woningen in de pijplijn. Provincie Zuid-Holland loopt voorop.

De geschatte bouwproductie voor 2024 komt uit op ongeveer 18.000 woningen. Daarmee laat de tweede helft van dit jaar een significante inhaalslag zien in het aantal verkochte afbouwcertificaten via Woningborg. Ten opzichte van 2023 zou het gaan om een stijging van iets meer dan 20%.

Regio Zuid-Holland voorop in nieuwbouw

De provincie Zuid-Holland gaat in de cijfers stevig aan kop, met een totale aanneemsom van €3,4 miljard voor projecten die gepland staan tussen 2024 en 2029. Noord-Holland en Noord-Brabant volgen op enige afstand. Provincies als Zeeland en Flevoland blijven aanzienlijk achter.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Totale aanneemsom van de bij Woningborg aangemelde projecten

 

Algemeen directeur Wytzejan de Jong van Woningborg: “Nu de nieuwbouwmarkt aantrekt, wordt de verkoop van 70% voor projecten sneller gehaald en kan de bouw ook daadwerkelijk starten. Er ligt momenteel veel potentie bij grondgebonden woningen in alle prijscategorieën en appartementen goedkoper dan €530.000.”

Andere conclusie uit de data is dat ondanks de fors stijgende huizenprijzen de gemiddelde aanneemsom per nieuwbouwwoning licht omlaag gaat.

Gedetailleerde data van toekomstige bouw

De bevindingen komen uit de analyse van nieuwe data over woningbouw van Woningborg. Deze organisatie werkt nauw samen met woningbouwers voor het afgeven van afbouwcertificaten. Daardoor beschikt Woningborg over gedetailleerde data van toekomstige bouw. Onder andere over de locatie, het aantal woningen, het type woningen en de verwachte start- en opleverdata.

Deze cijfers geven een inkijk in de pijplijn aan nieuwbouwwoningen en kijken dus naar de toekomst in plaats van naar het aantal afgegeven bouwvergunningen.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Verwachte totaal aanneemsom per datum start bouw, naar totale aanneemsom

Twee derde van de markt

Woningborg bedient ongeveer twee derde van de markt, dus de cijfers betreffen ook twee derde van het totaal aantal gecertificeerde woningen. Daarmee zijn ze representatief voor de gehele woningbouw. De cijfers worden voortaan ieder half jaar gepresenteerd.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/woningbouwers-verwachten-eindsprint-in-laatste-kwartaal/