Algemeen

Koop- en huurprijzen stijgen, maar minder hard in 2025

huurprijzen

De huizenprijzen zullen voorlopig blijven oplopen. Gemiddeld is volgend jaar ongeveer € 520.000 nodig voor een nieuw huis. Een belangrijke oorzaak voor de prijsstijging is de flinke loongroei. Ook de huurprijzen zullen verder stijgen.

In combinatie met een dalende hypotheekrente en het aanhoudende tekort aan woningen zorgt dat waarschijnlijk voor hogere vraagprijzen en nog meer overbieden op de woningmarkt, voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB).

Voor 2025 voorzien de deskundigen bij DNB een verdere prijsstijging van 7,5%. In 2026 zwakt de toename waarschijnlijk iets af, maar bedraagt volgens de berekeningen nog wel ruim 4%. Daarmee stijgen de huizenprijzen in Nederland veel harder dan in het eurogebied als geheel. Dat hangt mede samen met de inflatie, die in Nederland bovengemiddeld hoog is.

Meer bouwvergunningen

Volgens de centrale bank zijn er de afgelopen tijd wel meer bouwvergunningen afgegeven. Nieuwbouw zal de komende jaren dus helpen bij het verminderen van de krapte in het huizenaanbod. Maar voor de ambitie van het kabinet om 100.000 woningen per jaar te bouwen is nog meer nieuwbouw nodig. Dat lijkt op korte termijn niet haalbaar, concludeert DNB bij het naar buiten brengen van nieuwe economische ramingen.

Lees ook: ‘Nieuwbouw compenseert het uitponden van huurwoningen’

ABN Amro: huurprijzen blijven stijgen

De vraag naar vrije sector huurwoningen blijft hoog, waardoor de huurprijzen in 2025 naar verwachting zullen blijven stijgen. Dit ondanks nieuwe wetgeving, die verhuur van middenhuurwoningen minder rendabel maakt en tot meer uitponden leidt. In 2024 stegen de woningwaarden met 3%. Voor 2025 en verder worden stijgingen van 4% (2025) en 2% (2026) verwacht. Dat blijkt uit de Sectorprognose Vastgoed van ABN Amro.

Hogere huurprijzen door verschuivingen op woningmarkt

Uit diverse bronnen, waaronder het Kadaster, blijkt dat het ‘uitponden’ – het verkopen van huurwoningen aan eigenaar-bewoners – sterk is toegenomen. Als reden wordt aangevoerd de stapeling van voor beleggers nadelige overheidsmaatregelen die woningverhuur minder rendabel maakt, met als meest recente voorbeeld de Wet betaalbare huur die sinds 1 juli 2024 van kracht is.

Wel zijn dit vooral huurwoningen die boven de grens van de nieuwe huurregulering vallen, ontwikkeld door grote bedrijfsmatige beleggers. De woningen die worden uitgepond zijn juist voornamelijk huurwoningen waarvan de huur dus sinds 1 juli 2024 gemaximeerd is.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: ABN Amro

De animo voor huurwoningen blijft onverminderd hoog, waardoor de huurprijzen van huurwoningen die niet geraakt worden door de nieuwe regulering blijven oplopen. Dit gedeelte van de markt neemt daarnaast toe in omvang, omdat ook nieuwbouw voor een groter deel uit vrijesectorwoningen zal bestaan. Dit draagt bij aan waardestijging voor de gehele huursector.

Daar staat tegenover dat huurwoningen waarvan de huur wordt gemaximeerd waarde verliezen. Per saldo schat ABN Amro dat de waarde van huurwoningen in 2024 gemiddeld met 3% groeit. ABN Amro verwacht dat de waardestijging in 2025 en 2026 doorzet met respectievelijk 4 procent en 2%.


Vastgoed Belang: ‘kabinet legt bom onder eigen afspraken’

Vastgoed Belang, de belangenvereniging van particuliere vastgoedbeleggers, overweegt de toegezegde bijdrage aan de woonafspraken met minister Keijzer in te trekken. Hiermee reageert de vereniging op de onverwachte aankondiging van het kabinet op 13 december dat het forfait voor box-3-beleggers in 2025 verder wordt verhoogd. ‘Het kabinet legt zo een bom onder de eigen woonafspraken die op 11 december onder leiding van minister Mona Keijzer (VRO) tot stand gekomen, aldus de belangenvereniging.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/koop-en-huurprijzen-stijgen-maar-minder-hard-in-2025/