WOZ-waarde gemiddeld 8,9 procent hoger, woonlasten stijgen mee
Op 1 januari 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 270.000 euro per woning, 8,9 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de grootste stijging sinds jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen per 1 januari 2020 was voor het vijfde jaar op rij hoger.
Naar aanleiding van de historisch hoge WOZ-waarde wijst de Nationale Hypotheekbond op de besparingsmogelijkheden die dat biedt voor huiseigenaren die niet van plan zijn te verhuizen. Lees meer onderaan dit artikel
“We zien voor het eerst allerlei signalen dat de ozb-tarieven fors omhoog gaan. De berichten zijn onheilspellend.”
Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis
WOZ-waarde steeg in Weesp het hardst
In Weesp steeg de gemiddelde woningwaarde met bijna 22 procent het hardst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 351.000 euro in 2020. Van de vier grootste steden (de G4) steeg in Rotterdam de gemiddelde WOZ-waarde het sterkst, met bijna 16 procent tot 222.000 euro per woning. In Amsterdam steeg de gemiddelde WOZ-waarde met bijna 11 procent tot 418.000 euro per woning, de kleinste stijging binnen de G4.
Tekst gaat verder onder de grafiek
Sterkste stijging in Groningen en Flevoland
De stijgingspercentages van de gemiddelde woningwaardes waren het hoogst in de provincies Groningen en Flevoland. In Groningen steeg de gemiddelde woningwaarde met 12 procent naar 186.000 euro. Daarmee is de gemiddelde WOZ-waarde in Groningen nog wel het laagst van alle provincies. In Flevoland steeg de gemiddelde waarde met ruim 11 procent naar 236.000 euro per woning. In Zeeland was de toename van de gemiddelde woningwaarde, met bijna 5 procent, het laagst.
Tekst gaat verder onder de grafiek
Gemiddelde WOZ-waarde per gemeente
In de gemeente Bloemendaal was de gemiddelde WOZ-waarde volgens het CBS met 750.000 euro het hoogst. De laagste WOZ-waarde werd genoteerd in Delfzijl; 134.000 euro. In onderstaande kaart staan de gemiddelde woningwaarde per gemeente per 1 januari 2020 en 1 januari 2019.
Tekst gaat verder onder de grafiek
Lees ook (september 2019): WOZ-waarde naar record, sterkste stijging sinds jaren
Vereniging Eigen Huis: woonlasten stijgen mee
Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt in onder meer De Telegraaf dat de meeste huizenbezitters deze waardestijging direct in hun portemonnee gaan voelen. Gemeente kampen mede door de coronacrisis met oplopende tekorten en dreigen de rekening daarvan af te wentelen op woningeigenaren.
“We zien voor het eerst allerlei signalen dat de ozb-tarieven fors omhoog gaan. De berichten zijn onheilspellend. In Amsterdam is zelfs sprake van een verhoging met 20%. Dan krijg je als huisbezitter dus een dubbele klap. Je ben meer ozb kwijt omdat je huis fors meer waard is geworden en daarbovenop komt het hogere tarief. Wij houden ons hart vast”, aldus Hans André de la Porte van VEH.
Nationale Hypotheekbond: renteopslag aankaarten
Naar aanleiding van de historisch hoge WOZ-waarde wijst de Nationale Hypotheekbond in een persbericht op de besparingsmogelijkheden die dat biedt voor huiseigenaren die niet van plan zijn te verhuizen. Hypotheekbond-directeur Jeroen Oversteegen geeft aan dat de WOZ een jaar achterloopt: “De WOZ van 2020 kijkt naar het prijsniveau van januari 2019. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en liggen de marktprijzen alweer 12% hoger.”
Een hogere WOZ-waarde is vaak reden om een bezwaar in te dienen bij de gemeente. Dat gebeurde dit jaar 186.000 keer. “Ongeveer 40% kreeg na bezwaar een aanpassing van de WOZ-waarde. Dat levert je dan een paar tientjes op, soms iets meer”, zegt Oversteegen.
“Maar wat veel minder mensen weten, is dat je via je huidige hogere woningwaarde vaak ook kunt besparen op je hypotheek. Als die in een lagere risicoklasse komt, kan je rente omlaag en dat bespaart je vele malen meer.” Dat speelt bij hypotheken zonder NHG, waarbij een hoog bedrag ten opzichte van de woningwaarde is geleend. Klanten en adviseurs moeten de waardestijging bij de geldverstrekker aankaarten, aldus Oversteegen. Hij tipt een online modelmatige taxatie om de waardestijging aan te tonen.
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/woz-waarde-gemiddeld-89-procent-hoger-woonlasten-stijgen-mee/