Nieuw funderingslabel per juli 2021 in taxatierapport
Alle woningen in Nederland krijgen een funderingslabel waarmee de staat van de fundering wordt aangegeven. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma De Monitor. Het nieuwe label wordt vanaf juli 2021 opgenomen in het taxatierapport.
Bij het Nationaal Funderingsloket, een vraagbaak voor eigenaren van verzakte woningen, blijven de meldingen van schade aan de fundering binnenkomen. Tot begin september kwamen uit 189 gemeentes meldingen. Sinds de droge zomer van 2018 komen de meldingen volgens het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) steeds vaker uit gebieden waar de funderingsproblematiek tot die tijd niet of nauwelijks speelde.
“We komen behoorlijke drama’s tegen”, zegt voorzitter Dick de Jong van het KCAF, initiatiefnemer van het Nationaal Funderingsloket in De Monitor. “Een label moet voorkomen dat het probleem erger wordt.”
Het KCAF heeft een model ontwikkeld om de staat van de funderingen in wijken te bepalen. Daarbij wordt gekeken naar satellietbeelden, de grondwaterstand, bodem (veen, klei of zand) en of het om houten of betonnen funderingen gaat.
Lees onderaan het artikel de reactie van de NVM
Hoogrisico funderingslabel voor 250.000 woningen
Volgens De Jong kampen van de 7,7 miljoen Nederlandse woningen een miljoen met funderingsproblemen. Bij 250.000 Nederlandse woningen is de situatie urgent, door droogte en lage waterstanden. Dat is funest voor veel woningen die gebouwd zijn voor 1970, die een houten fundering hebben.
Nieuw taxatiemodel
Het label is opgenomen in het nieuwe taxatiemodel Wonen dat de taxatiebranche en geldverstrekkers samen hebben ontwikkeld. Woningtaxateurs gaan daar vanaf 1 juli 2021 mee werken. Tot januari 2021 stelt het KCAF de database open voor particulieren, daarna is het label alleen nog toegankelijk voor professionele partijen.
Lees ook: Minister staat open voor andere taxatievormen
‘Meer transparantie’
“Het gaat ons er vooral om dat er transparantie komt. We krijgen te vaak klachten van mensen die zeggen ‘had ik dit maar tien jaar geleden geweten, dan had ik aan preventie kunnen doen of sparen voor een oplossing’.”
Herstellen is vaak een kostbare zaak en het wordt meestal niet gedekt door verzekeringen. “Zo’n label biedt je verschillende mogelijkheden. Als je nu ziet dat een fundering matig is kun je naar maatregelen kijken, al is dat een uitdaging gezien de droogte en het klimaat. Ook zal er een categorie woningen zijn waar herstel nodig is.”
De Jong zou daarvoor graag zien dat de regering met maatwerkleningen komt om dit probleem aan te pakken. “Het is een dure grap”, zegt hij. “Maar nietsdoen is geen optie. We kennen panden waar mensen hun huis uit moeten.”
In het tv-programma De Monitor wordt maandagavond 19 oktober een website gelanceerd waarop iedereen kan zien welk label zijn huis krijgt.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Vanavond in #DeMonitor: Een nieuw funderingslabel moet huizenkopers vanaf 2021 alerter gaan maken op funderingsrisico’s en de kosten van herstel. Maar wat als je huis al aan het verzakken is? Kijk om 22:25 uur op @NPO2. pic.twitter.com/xhmDt60suF
— De Monitor (@De_Monitor) October 19, 2020
Lieberom (NVM): parallellen met energielabel en aardbevingsschade
De Monitor vroeg NVM-bestuurslid Theo Lieberom, zelf makelaar in Groningen, of hij denkt dat het label leidt tot lagere taxatiewaardes. Lieberom: “Dat zal in praktijk moeten blijken. Bij het energielabel dacht men dit ook, maar het blijkt niet per definitie zo te zijn. Met de fundering kan dat ook zo gaan.”
Lieberom doet geen voorspellingen over de consequenties van het funderingslabel voor de woningmarkt, maar trekt wel parallellen met andere ontwikkelingen die van invloed zijn op de huizenmarkt. Naast het energielabel en de aardbevingsschade, denkt hij aan de asbestproblematiek. “Daarmee zijn huiseigenaren ook opeens op kosten gejaagd, terwijl bij de aankoop van hun huis, het gebruik van asbest misschien nog wel als voordeel werd gezien.” Regelingen voor dit soort situaties moeten via de politiek, zegt Lieberom.
Sommige huiseigenaren zullen een rolberoerte krijgen als ze hun adres invoeren in Fundermaps, het nieuwe funderingsrisicomodel dat informatie geeft over jouw risico op verzakking. “Hier zien we: indicatieve herstelkosten 200.000 euro.” https://t.co/UNQHbqfkxl
— De Monitor (@De_Monitor) October 19, 2020
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/funderingslabel-voor-nederlandse-woningen-per-2021/