De tussenwoningen zijn in het derde kwartaal van dit jaar het meest in prijs gestegen. Dit woningtype was gemiddeld 8,8% duurder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van CBS en het Kadaster naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland.
Meestal stijgen de prijzen van appartementen het meest, maar dat is voor het eerst in vijf jaar niet het geval. Uit het onderzoek van CBS en het Kadaster blijkt dat appartementen in derde kwartaal 8,3% duurder waren dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoekwoningen stegen 8,5% in prijs. Met 7,1% was de prijsstijging van vrijstaande woningen het laagst. In het derde kwartaal van 2020 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 340.000 euro.
Recordverkoop in derde kwartaal
Verder is gebleken dat in het derde kwartaal ruim 62.000 woningen gewisseld zijn van eigenaar. Dat is een stijging van 5,6% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Sinds het begin van de meting in 1995 zijn niet zoveel woningen verkocht in een derde kwartaal als dit jaar. In het derde kwartaal van 2020 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 340.000 euro.
Groningen opnieuw koploper
In alle provincies waren bestaande koopwoningen in het derde kwartaal gemiddeld duurder dan een jaar eerder. Net als in de voorgaande drie kwartalen was de gemiddelde prijsstijging het grootst in Groningen. Bestaande koopwoningen waren daar gemiddeld 10,8 procent duurder. In Noord-Holland was de prijsstijging met 7,2 procent het kleinst.Grootste prijsstijging vond wederom plaats in Groningen (foto CBS)
Woningverkopen verschillend
De ontwikkeling van het aantal woningverkopen liep in de provincies sterk uiteen. In de meeste provincies steeg het aantal verkopen. Alleen in Friesland en Flevoland was het aantal transacties lager dan een jaar eerder. In de drie zuidelijke provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland nam het aantal verkochte bestaande woningen het meeste toe ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. De stijging voor deze provincies samen bedroeg 13,5 procent. Zuid-Nederland is het enige landsdeel waar de toename van het aantal woningtransacties boven het landelijk gemiddelde uitkwam.
NVM
De NVM publiceerde ongeveer een week geleden ook cijfers over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van NVM-makelaars. Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland. Ze maken daarbij gebruik van geregistreerde koopakten bij het Kadaster.
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/cbs-hoogste-prijsstijging-tussenwoningen-derde-kwartaal/