De belangrijkste hypotheekvoorwaarden in 2020, en wat mist in een hypotheekgesprek
De top-5 belangrijkste hypotheekvoorwaarden was in 2020 nagenoeg gelijk aan 2019. Maar welk onderwerp komt nauwelijks aan bod tijdens een gesprek over de hypotheek? En in hoeverre maken Nederlanders zich zorgen of ze de hypotheek nog wel kunnen betalen.
De hoogte van een overbruggingsfinanciering op een nog niet verkochte woning was vorig jaar de belangrijkste hypotheekvoorwaarde. Dat meldt De Hypotheekshop. ‘Lenen voor een consumptief bestedingsdoel in box 3’ staat op de tweede plaats. Dit is al jaren één van de belangrijkste voorwaarden op basis van cijfers van De Hypotheekshop. Voorwaarden nummer drie en vier zijn respectievelijk de duur van de geldigheid van een offerte en het percentage dat boetevrij mag worden afgelost.
Dagrente grootste stijger in lijstje belangrijkste hypotheekvoorwaarden
De grootste stijger in het lijstje belangrijkste hypotheekvoorwaarden is de dagrente, ook wel passeerrente. Dat heeft volgens De Hypotheekshop alles te maken met de dalende hypotheekrente in het eerste, derde en vierde kwartaal. Bij dagrente wordt gekeken naar de rentestand op de dag waarop de hypotheekakte passeert (of de duur van de offerte wordt verlengd). Is op dat moment de rente die voor vergelijkbare leningen wordt betaald lager dan de rente in de offerte, dan geldt die lagere rente. Anders geldt de offerterente.
Lees verder onder de afbeelding
Bron: De Hypotheekshop
Echtscheiding nauwelijks aan bod in hypotheekgesprek
Wat volgens Munt Hypotheken vaak mist in een hypotheekgesprek is het onderwerp relatiebreuk. Maar 11% van de mensen met een hypotheek staat hier bij de aanschaf van hun woning bij stil. Dat is volgens directeur Ellen Hensbergen van Munt Hypotheken zorgelijk laag, aangezien één op de drie relaties in een breuk eindigt.
Het percentage van 11% lag vorig jaar nog op 20%. Aan het onderzoek deden meer dan 1.000 Nederlanders mee. Driekwart van de respondenten blijkt niet of nauwelijks afspraken te hebben gemaakt over wat de financiële consequenties zijn van een scheiding. “Denk aan vechtscheidingen waarbij huizen noodgedwongen verkocht moeten worden. Dit kan op voorhand in goede banen worden geleid door bepaalde afspraken vast te leggen.”
Weinig huiseigenaren bezorgd over betalen hypotheek
Overigens verwacht minder dan een op de tien huiseigenaren betalingsproblemen door de coronacrisis. Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Een ruime meerderheid denkt dus dat de hypotheek nog wel betaald kan worden. Ook maken huizenbezitters zich ten opzichte van april minder zorgen om hun inkomen als gevolg van de coronacrisis.
Onderzoeksbureau Ipsos bevroeg namens AFM honderden mensen in april en november 2020 naar mogelijke betalingsproblemen en zorgen over hun inkomen. Van de huizenbezitters was in april nog ruim een op de vijf onzeker over hun inkomen. In november was dat afgenomen naar bijna een op de tien.
4% heeft betalingsproblemen
Van de ondervraagde hypotheekbezitters heeft 4% betalingsproblemen. Volgens de toezichthouder stond in november de teller voor mensen met een betaalpauze voor hun hypotheek op 25.000 mensen, minder dan 1% van alle huizenbezitters. AFM concludeert dat het aantal mensen dat zich zorgen maakt dus groter is dan het aantal mensen dat daadwerkelijk een betaalpauze nodig had.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
En wat doen de rentetarieven?
Op een paar geldverstrekkers na verlaagden bijna alle hypotheekaanbieders hun rentetarieven de afgelopen weken al één of meerdere keren. Vandaag volgt marktleider Rabobank met een verlaging over alle rentevaste periodes. Daardoor is de bank volgens Van Bruggen Adviesgroep voor de populaire rentevaste periodes 10 en 20 jaar zonder NHG even de scherpste in de markt.
Laagterecord uit maart vorig jaar gesneuveld
Vorige week waren er volgens de Hypotheekshop erg veel rentewijzigingen. En passant werd ook het laagterecord uit maart vorig jaar (totaalgemiddelde 1,62%) geëvenaard. Middenin de tweede lockdown en met bijna een jaar corona in ons land, is het opmerkelijk dat de hypotheekrente opnieuw het laagterecord bereikte (1,62%).